INTERNATIONALE AWARD VOOR HET NATIONALE BALLET EN &SAMHOUD

Cinequest Film & VR Festival Award voor Virtual Reality productie Night Fall

Het Nationale Ballet en &samhoud zijn in de prijzen gevallen tijdens het prestigieuze Amerikaanse Cinequest Film & VR Festival. De Virtual Reality productie Night Fall is de winnaar in de categorie Best Live Experience. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Closing Night Gala op zondag 12 maart 2017 in San Jose, Californië. Night Fall maakt onderdeel uit van het festival en is te beleven voor het bezoekende publiek. Het is de eerste festivaleditie waarin een VR Award competitie is opgenomen. Cinequest trok in 2016 meer dan 100.000 bezoekers.    

Night Fall

Als eerste gezelschap ter wereld lanceerde Het Nationale Ballet samen met &samhoud media vorig jaar augustus een ballet speciaal gemaakt voor Virtual Reality; Night Fall. In Night Fall krijgt de kijker het gevoel dat men deel uitmaakt van het corps de ballet. Zo beland je in een wereld waarin de grens tussen droom en werkelijkheid lijkt te verdwijnen. Peter Leung, young creative associate van Het Nationale Ballet, maakte de nieuwe choreografie, Robin Rimbaud (Scanner) produceerde de muziek. De regie is in handen van Jip Samhoud en Marijn Korver van &samhoud media. Night Fall is een coproductie van Het Nationale Ballet, &samhoud media en Chester Music.

Night Fall won afgelopen november de Public Choice Award tijdens de Bright VR Awards.

De internationale pers over Night Fall:

* ‘The world’s first VR ballet experience is absolutely stunning (...) It’s an exciting new take on an art form that has been around for ages, breaking into an audience that might not normally visit a ballet show.’ (thenextweb.com)

* ‘Ballet has officially entered the 21st century. (...) The effect is goose bump-worthy.’ (Pointemagazine.com)

* ‘Completely captivating (...) The effect is entrancing (…) a high degree of rewatchability.’ (Refinery29.com)

* ‘This Virtual Reality Ballet will blow your mind. (…)As you explore the fantastical piece, you feel completely transported.’ (dancespirit.com)

Cinequest Film & VR Festival

De 27ste editie van het Cinequest Film & VR Festival wordt dit jaar gehouden van 28 februari tot en met 12 maart in San Jose, Californië. Sinds de eerste editie in 1990 is het festival toonaangevend in het samenbrengen van creatieven uit de filmindustrie en technologische innovators uit de Silicon Valley. Dit resulteert in innovaties die revolutionair zijn (geweest) voor de filmindustrie. Jaarlijks toont het festival meer dan 90 premières en zijn er meer dan 700 filmmakers uit meer dan 50 landen aanwezig. Cinequest werd in 2015 uitgeroepen tot Beste Filmfestival ter wereld door de lezers van USA Today. www.cinequest.org

Credits Night Fall:

Choreografie & concept: Peter Leung; regie: Jip Samhoud; creative director: Marijn Korver; muziek: Robin Rimboud - Scanner; violist: Pieter van Loenen; dansers: Anna Tsygankova, Artur Shesterikov; Nancy Burer, Lisanne Kottenhagen, Emilie Tassinari, Belle Beasley, Melissa Chapski, Priscylla Gallo, Clara Superfine en Hannah Williams.

Night Fall is een coproductie van Het Nationale Ballet, &samhoud media, Chester Music en is powered by Samsung.

Bekijk Night Fall hier: https://youtu.be/xCp4at6LE0A

De behind the scenes / making-off video is hier te bekijken: https://youtu.be/7VhAUKThR1Y