AUS LICHT (2019) - HOOGTEPUNTEN UIT STOCKHAUSENS MEESTERWERK

De Nationale Opera, Holland Festival, Koninklijk Conservatorium en de Stockhausen Stiftung für Musik brengen tijdens het Holland Festival 2019 aus LICHT, een selectie uit de operacyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen (1928-2007), in een voorstelling op drie achtereenvolgende dagen: In totaal 15  uur muziek.
 
In samenwerking met de erven-Stockhausen is een concept uitgewerkt waarin de muziek uit LICHT in de volle breedte wordt gepresenteerd in een mise-en-espace van Pierre Audi. aus LICHT is een beleving voor het publiek en omvat werk uit alle zeven opera’s. Het volledige palet aan uitdrukkingsmiddelen waarvan Stockhausen zich bediende, wordt tot klinken gebracht. Het is een eenmalige kans om een uitvoerige reis te maken door het muzikale universum van Stockhausen. Voor kenners en liefhebbers is het de eerste keer dat ze deze muziek als eenheid kunnen horen. Voor vele anderen is het een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met een ongekend hoogtepunt uit de recente muziekgeschiedenis.
 
Previews
In de aanloop naar aus LICHT 2019 zullen er verschillende previews zijn in het Opera Forward Festival van De Nationale Opera en het Holland Festival (2017 en 2018).
Masteropleiding aus LICHT
Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag start in september 2017 met een tweejarige master onder artistieke leiding van Kathinka Pasveer, om musici op te leiden in de uitvoeringspraktijk van de muziek van aus LICHT van Stockhausen.
“Van buitenaardse klankexplosies tot een zaal gevuld met verspreid opgestelde koren en ensembles. Van een monsterlijk orkest tot verstilde duetten en hartverscheurende solo’s. Allesomvattende elektronische klanken worden geprojecteerd met de nieuwste technieken. En naast het machtige geluid van helikopterwieken gemengd met de klanken van een strijkkwartet klinkt de klare zang van zeven jongenssopranen,” aldus Renee Jonker, een van de vormgevers van de masteropleiding.
 
Pierre Audi, artistiek directeur De Nationale Opera:
"De cyclus Licht van Karlheinz Stockhausen is het meest radicale en utopische project in de hele geschiedenis van het muziektheater. De Nationale Opera is er trots op een van de belangrijkste producenten te mogen zijn bij het realiseren van het allereerste project dat substantiële onderdelen uit alle zeven opera's omvat. Deze unieke meeslepende belevenis, die toepasselijk aus Licht wordt genoemd, krijgt een enscenering in de magische locatie van de Gashouder. Dit maakt het voor het eerst mogelijk om een nieuwe dimensie van opera mee te maken als een ervaring die je leven verandert.
Toen ik op mijn 12de concerten bijwoonde met muziek van Stockhausen, was mijn passie voor hedendaagse muziek en opera voor eens en voor altijd gewekt. Ik verheug mij er geweldig op dat ik mij ten dienste mag stellen van dit fantastische project, als de culminatie van dertig jaar werk in Amsterdam en als een hoogtepunt tussen de vele baanbrekende projecten die DNO heeft kunnen coproduceren, in het bijzonder samen met het Holland Festival, sinds de oprichting."

Ruth MacKenzie, artistiek directeur Holland Festival:
“Ik ben er trots op dat het Holland Festival, dat geschiedenis schreef met muziek van Stockhausen, dat opnieuw zal gaan doen met de wereldpremière van aus LICHT in 2019. Ik had de eer en het genoegen mee te werken aan de wereldpremière van Mittwoch aus LICHT voor het London 2012 Festival, en sindsdien kijk ik uit naar de gelegenheid om een nog ambitieuzer project te realiseren. aus LICHTgeeft mij de uitgelezen kans opnieuw samen te werken met de Stockhausen Stiftung, met de perfecte samenwerkingspartners De Nationale Opera en het Koninklijk Conservatorium. Dit is een unieke mogelijkheid om de grenzeloze genialiteit van Stockhausen te ervaren en om een generatie van jonge Stockhausen-experts op te leiden voor de toekomst."