PRIJS VAN VERDIENSTE 2016 VOOR ANU VIHERIÄRANTA

De Prijs van Verdienste van Stichting Dansersfonds '79 gaat dit jaar naar Anu Viheriäranta, voorstellingsleider en voormalig eerste soliste bij Het Nationale Ballet. Na haar danscarrière bij Het Nationale Ballet liet Anu zich omscholen tot de toneeltechnische functie van voorstellingsleider. Ze ontvangt de Prijs van Verdienste 2016 volgens de jury dan ook ‘Voor al haar bewezen kwaliteiten, voor de moed en het doorzettingsvermogen om zich voor de danskunst in Nederland te blijven inzetten’. De jury van het Dansersfonds bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.

Anu Viheriäranta

De Finse Anu Viheriäranta koos in 2005 voor een carrière bij Het Nationale Ballet vanwege Rudi van Dantzig en Toer van Schayk, en hun respectievelijke versies van Het Zwanenmeer en Notenkraker en Muizenkoning. In 2010, hetzelfde jaar waarin ze de Alexandra Radiusprijs won, werd ze bevorderd tot eerste soliste. In 2013 was ze voor het laatst te zien op het podium als danseres.

Balletgala

Anu ontvangt de prijs tijdens het Balletgala op maandag 14 november 2016 in het DeLaMar Theater in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Dit jaar wordt het Balletgala opgedragen aan Keso Dekker, die als decor- en kostuumontwerper al ruim 35 jaar een belangrijk stempel drukt op het ‘uiterlijk’ van de Nederlandse- en internationale dans.

Tijdens het Balletgala van Dansersfonds '79 op 14 november in DeLaMar, maken acht Nederlandse dansgezelschappen hun opwachting, waaronder Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Introdans en Scapino Ballet Rotterdam. Op het programma staan werken van choreografen als Hans van Manen, Ted Brandsen, Ernst Meisner, Marco Goecke, Mauro Bigonzetti en Ed Wubbe. Tot de vele dansers die op het gala optreden, behoren stersolisten Igone de Jongh, Anna Tsygankova, Daniel Camargo, Jozef Varga en Artur Shesterikov van Het Nationale Ballet.

Stichting Dansersfonds ‘79
Toen sterdansers Alexandra Radius en Han Ebbelaar in 1979 hun 20-jarig toneeljubileum vierden, wilde het dansersechtpaar geen cadeaus ontvangen, maar een bijdrage voor een nieuw op te richten fonds. Met het fonds had het koppel twee doelen voor ogen: het financieel ondersteunen van dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen én jong danstalent in staat te stellen zich met behulp van een studiebeurs of geldprijs te toetsen aan internationale dansmaatstaven. Velen gaven gehoor aan de oproep van het echtpaar en zo ontstond Dansersfonds ‘79. Het Dansersfonds is voor zijn activiteiten afhankelijk van sponsorbijdragen, giften van donateurs en de opbrengsten van het jaarlijks door het fonds georganiseerde Balletgala.