HET NATIONALE BALLET SCOORT OPNIEUW HOOG IN CRITICS CHOICE

Het toonaangevende danstijdschrift Dance Europe heeft zijn jaarlijkse Critic’s Choice gepubliceerd.
Het Nationale Ballet scoort hoog met in totaal negentien eervolle vermeldingen waaronder Company of the year, Best dancer of the year, Best director of the year en Best premiere. Vorig jaar ontving het gezelschap veertien vermeldingen. 

Critics Choice 2016
* In de lijst over het theaterseizoen 2015-2016 krijgt Het Nationale Ballet tweemaal de vermelding Company of the year.
* Eerste soliste Maia Makhateli krijgt tweemaal een vermelding in de categorie Best dancer of the year. De jury: “De ultieme danser/actrice (…) volledig overtuigend en boeiend op elk niveau.”
* Directeur Ted Brandsen krijgt tweemaal een vermelding in de categorie Best director of the year. Ted Brandsen ontvangt ook tweemaal een vermelding in de categorie Best premiere voor Mata Hari, het werk dat hij maakte voor Het Nationale Ballet in februari 2016.
* Negen solisten van Het Nationale Ballet, eerste solisten Igone de Jongh, Anna Tsygankova, Marijn Rademaker, Daniel Camargo, Artur Shesterikov, Young Gyu Choi en Remi Wörtmeyer en tweede solisten Edo Wijnen en Sasha Mukhamedov krijgen een vermelding in de categorieën Outstanding performance by a female dancer en Outstanding performance by a male dancer.
* Martin ten Kortenaar (coryphee) ontvangt een vermelding in de categorie New name to watch.
* Het ballet Crane van gastchoreograaf George Williamson, uit het programma Transatlantic, ontving ook een vermelding in de categorie Best premiere.
 
De Critic’s Choice is samengesteld door een 17-koppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties waaronder The Financial Times, Huffington Post, Dance International, Dancing Review, Danza&Danza, Tanz en Pointe Magazine.
Elk jurylid stelde een persoonlijke lijst samen met onder andere de beste danser van het seizoen, dansers die een uitmuntende prestatie hebben geleverd, het beste gezelschap van het seizoen, beste directeur van het seizoen en de beste nieuwe producties van het afgelopen dansseizoen.