TWEE BELANGRIJKE NEDERLANDSE DANSPRIJZEN VOOR HET NATIONALE BALLET

Igone de Jongh wint Gouden Zwaan, een belangrijke oeuvre dansprijs
Anna Tsygankova wint Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie 2016

Het Nationale Ballet is vrijdag 7 oktober tweemaal in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de belangrijkste dansprijzen van Nederland, de Zwanen, in Maastricht:

Igone de Jongh, eerste soliste van Het Nationale Ballet, ontving de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar glansrijke danscarrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd.
Anna Tsygankova, eerste soliste van Het Nationale Ballet, won de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2016’ voor haar titelrol in Mata Hari van Ted Brandsen voor Het Nationale Ballet. 
   
De Zwanen, ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd, zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en worden jaarlijks uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

Gouden Zwaan – Igone de Jongh
Eerste soliste bij Het Nationale Ballet Igone de Jongh geeft volgens de jury met – ogenschijnlijk – gemak diepte en vorm aan de grote klassieken en even fenomenaal, technisch volmaakt en weergaloos muzikaal zijn haar vertolkingen van de balletten van wereldchoreograaf Hans van Manen. “Op een superbe wijze dient Igone de Jongh al lang, heel lang, ons Nationale Ballet: gepassioneerd, geëngageerd, hard werkend, technisch briljant en qua interpretatie onnavolgbaar. En daarmee dient ze ook de Nederlandse dans: ze is een voorbeeld voor velen, een inspiratiebron voor ambitieuze Nederlandse dansers, ze is de verpersoonlijking van de internationale kwaliteit die ons kleine landje kent”, aldus de dansjury.

Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie 2016 – Anna Tsygankova
De Russische sterdanseres Anna Tsygankova bezweert volgens de jury iedereen als Mata Hari in de gelijknamige choreografie van Ted Brandsen bij Het Nationale Ballet. “Gedoseerd, zeer geleidelijk maar gestaag en uitermate intelligent onthult en portretteert zij haar personage. Met haar fabelachtige techniek, haar krachtige persoonlijkheid en haar schitterende uitstraling laat Anna Tsygankova, deze danseres van wereldformaat, haar Mata Hari lezen als een nieuwe klassieker”, aldus de jury.

De Zwanen
De Zwanen worden sinds 1983 uitgereikt en worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. De Zwanen hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

VSCD-dansjury 2016
De VSCD-Dansjury 2016 bestaat uit Anita van Dolen, voorzitter (programmeur dans Stadsschouwburg Amsterdam / Artistiek leider Julidans), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Jasper Weck (hoofd marketing en assistent programmeur Theater de Veste).

Foto: Igone de Jongh, Adagio Hammerklavier (credits: Hans Gerritsen)