Hollandse Meesters:'hommage met een grote H'

In de pers deze week heel veel aandacht voor de bevordering van de jubilerende 80-jarige choreograaf Toer van Schayk tot Officier in de orde van Oranje-Nassau maar tevens ook voor Hollandse Meesters. Het hommageprogramma 'met een grote H', waarmee Het Nationale Ballet nog tot en met 25 september zijn verjaardag viert, bestaat uit balletten van de drie 'Van's': Toer van Schayk, Hans van Manen en Rudi van Dantzig.

De Volkskrant ****

Vooral het Requiem van Van Schayk, gezet op Mozarts beroemde dodenmis, wordt enthousiast ontvangen, niet alleen door de pers maar ook door een uitzinnig publiek, aldus Mirjam van der Linden : 

"Deze choreografie voor maar liefst 37 dansers, een zeldzaamheid tegenwoordig, is overweldigend in haar monumentaliteit, vaart en emotionaliteit, en fascinerend in haar gelaagdheid."

"Er zijn strakke lijnen, maar ook krioelende massa's, vloeiende lyriek en hoekige poses, abstracte vormen en - soms van geforceerd aanvoelende - figuratieve beelden"

Leidsch Dagblad

"Hommage aan Toer van Schayk met een grote H", kopt Leidsch Dagblad en "De Van's blijven de meesters van de dans".  

In de choreografie Vier letzte Lieder van Van Dantzig weten "Anna Ol met Artur Shesterikov en Igone de Jongh met Jozef Varga ... het publiek tot tranen toe te roeren", aldus Nanska van de Laar. Ook bij haar komt Requiem van Van Schayk "keihard binnen". "Een monumentaal en spectaculair werk dat lang op het netvlies blijft hangen ...  . "Het klapstuk van een hommage met een grote H."

NRC Handelsblad ***

Francine van der Wiel spreekt van de 'twee cadeaus' die Van Schayk geeft aan Het Nationale Ballet: 

"Een gaaf nieuw duet (Episodes van fragmenten), melancholisch, maar niet zwaarmoedig. Het grootste geschenk is Requiem. Want in het groot bezette ballet uit 1990, ..., is duidelijk te zien hoe hij 34 dansers naar een hoger niveau tilt en laat ruiken aan een benadering van dans die méér vraagt dan hoge benen en gestrekte tenen."

Foto: Requiem - Hollandse Meesters - Het Nationale Ballet 2016 (Hans Gerritsen)