Toer van Schayk Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Toer van Schayk, 'een prachtig, uniek mens'.

Toer van Schayk is bevorderd tot Officier In de Orde van Oranje-Nassau. Minister Jet Bussemaker reikte de onderscheiding uit aan Van Schayk op het podium van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, direct na afloop van de première van Hollandse Meesters  woensdag 14 september 2016.
 
Jet Bussemaker: “Toer van Schaijk is een duizendpoot. Danser en choreograaf. Kostuum- en decorontwerper. Klavecimbelbouwer en beeldhouwer. Schilder, maar ook de bedenker van zijn eigen notitiemethode voor choreografie. Hij is niet in een hokje te stoppen en dat maakt hem tot een prachtig, uniek mens.”

Lees hier de hele speech

 
Hollandse Meesters
Eind september 2016 wordt choreograaf en ontwerper Toer van Schayk 80 jaar. Om deze bijzondere gebeurtenis te vieren danst Het Nationale Ballet het hommageprogramma Hollandse Meesters, met twee balletten van Toer van Schayk en balletten van Rudi van Dantzig en Hans van Manen. In Hollandse Meesters wordt naast drie meesterwerken uit hun repertoire ook het nieuwste ballet van Toer van Schayk gedanst getiteld Episodes van Fragmenten.

Hollandse Meesters is van 14 tot en met 25 september te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.
 
Toer van Schayk 80 jaar
Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de 80ste verjaardag van Toer van Schayk. Vandaag verscheen bij Walburg Pers het boek Toer van Schayk. Danser, choreograaf & kunstenaar van Astrid van Leeuwen, Maaike Staffhorst en Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. Op 27 september organiseert het filmmuseum Eye Amsterdam An evening with Toer van Schayk met onder andere fragmenten uit documentaires over Toer, dansfilms van zijn hand en een live optreden door Het Nationale Ballet. Het jaarlijkse Gala van Het Nationale Ballet, vorige week, werd mede opgedragen aan Toer van Schayk.
 
Foto: Minister Jet Bussemaker reikte de onderscheiding uit aan Toer van Schayk  (Juri Hiensch)