Operadecors Karel Appel in CoBra Museum

Op uitnodiging van Pierre Audi, directeur van De Nationale Opera, ontwierp Karel Appel (1921-2006)  in 1994 en 1995 de decors voor twee opera’s, Die Zauberflöte en Noach. Zijn ontwerpen riepen uiteenlopende reacties op bij pers en publiek, van consternatie tot lof. De decorstukken zijn kleurrijk, theatraal en getuigen van de expressieve stijl die zo kenmerkend is voor Appel: een concrete en instinctieve kunst waarin de grote menselijke thema’s verbeeld worden die ook binnen opera centraal staan. Met enthousiasme nam hij op 73-jarige leeftijd de handschoen op om in samenwerking met de decorbouwers van De Nationale Opera een serie van groteske fantasiedieren, mythologische figuren en enorme theaterdoeken te creëren. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Karel Appel overleed. Aanleiding voor het Cobra Museum voor Moderne Kunst om in samenwerking met De Nationale Opera, de decorstukken uit de depots te halen en in de spotlights te zetten.

De tentoonstelling Karel Appel - de opera in het Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen loopt van 23 februari tot en met 15 mei

UPDATE:
Op zondag 24 april is er een lezing met rondleiding door Klaus Bertisch. Hij laat zien hoe een dramaturg artistieke keuzes maakt vanuit de inhoud van het verhaal.

Locatie: Cobra Museum
Adres: Cobra Museum voor Moderne kunst
Sandbergplein 1
1181 ZX Amstelveen
Tijdstip: 14.30-15.30
Aanmelding via: activiteiten@cobra-museum.nl
De lezing is gratis*
*met museumkaart

 

Kijk voor meer informatie op de website van het Cobra Museum: cobra-museum.nl