December: Operamaand bij NPO

De maand december staat bij tv-omroep NTR en het digitale themakanaal NPO Cultura traditiegetrouw in het teken van opera. Het hoogtepunt wordt gevormd door de operacyclus Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner door De Nationale Opera, in de regie van Pierre Audi, en onder muzikale leiding van dirigent Hartmut Haenchen.

Wagner noemde Der Ring ‘Ein Bühnenfestspiel für 3 Tage und einen Vorabend’.
Bij NPO Cultura is Der Ring daarom te zien van maandag 8 tot en met vrijdag 12 december, steeds vanaf 20.30 uur.

Stephen Fry: Wagner & me
Maandag 8 december, 20.30 uur
De Engelse acteur Stephen Fry onderzoekt zijn passie voor een van de meest controversiële componisten die er ooit is geweest. Kan hij de muziek van Richard Wagner, waar hij zo van houdt, los zien van de associatie met Hitler?

Der Ring gesmeed: Wagner bij de Nationale Opera
Maandag 8 december, 21.30 uur
Deze reportage uit 1999 toont de voorbereidingen en repetities van Der Ring des Nibelungen bij De Nationale Opera .

Das Rheingold
Dinsdag 9 december, 20.30 uur
In het voorspel van Der Ring worden de plotlijnen uitgezet voor de drie volgende delen. Het korte en krachtige Das Rheingold vertelt op meeslepende muziek een spannend verhaal over waternimfen, dwergen, goden, reuzen en de vloek van de ring.

Die Walküre
Woensdag 10 december, 20.30 uur
Wotan hoopt op hulp van zijn bastaardzoon Siegmund maar deze sneuvelt in een gevecht. Zijn dochter, de Walküre Brünnhilde, probeert tegen Wotans verbod in Siegmund te redden.

Siegfried
Donderdag 11 december, 20.30 uur
Alleen een held die zonder vrees is, kan Brünnhilde wekken, die op een rots ligt te slapen, omringd door vuur. Siegfried, Wotans kleinzoon, moet de draak Fafner doden, die de ring in bezit heeft. Pas daarna mag hij Brünnhilde tot de zijne maken.

Götterdämmerung
Vrijdag 12 december 2014, 20.30 uur
In Götterdämmerung komen alle draden van Der Ring bij elkaar. De goden gaan ten onder. Met list en bedrog wordt een einde gemaakt aan de liefde tussen Siegfried en Brünnhilde; verraad kost Siegfried het leven. Brünnhilde gooit de ring in de Rijn en stort zich in een groot vuur, om met haar geliefde te worden herenigd. Dan treedt de Rijn buiten zijn oevers: een reiniging die nieuw leven mogelijk maakt.

Website NPO Cultura