Het Nationale Ballet op Nederlandse Dansdagen 2014

Het Nationale Ballet is wederom van de partij op de Nederlandse Dansdagen, het jaarlijkse dansfestijn in Maastricht. Dit jaar vinden ze plaats van vrijdag 3 tot en met zondag 5 oktober 2014.

Op zaterdagavond 4 oktober danst het gezelschap Romance in Theater aan het Vrijthof. Choreograaf Ton Simons liet zich voor dit werk, dat werd uitgebracht in het programma Dutch Doubles,  inspireren door fotografe Rineke Dijkstra. Op Mozarts Twintigste Pianoconcert ontstaat een duet, even subtiel als krachtig, waarbij het indringende videoportret van Dijkstra een kijkje geeft in de ziel van de dansers.

Dit werk wordt ook op zondagmiddag gedanst, tijdens de feestelijke uitreiking van de Zwanen. Romance  is genomineerd voor de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2014’. Beide keren wordt de choreografie gedanst door Erica Horwood en Peter Leung.

Op zaterdagavond 4 oktober staat ook Hans van Manens onnavolgbare choreografie Dances with Harp op het programma. Van Manen vroeg de jonge, internationaal gerenommeerde harpist Remy van Kesteren om zijn werk live te begeleiden. In dit werk, dat ook al in Dutch Doubles in april van dit jaar in première ging, versmelten de tonen van de harp met de dans. Op Van Kesterens live ten gehore gebrachte muziek dansen die avond Igone de Jongh, Anna Tsygankova, Pascalle Paerel, Artur Shesterikov, Jozef Varga en Isaac Hernandez.

Nederlandse Dansdagen
Dutch Doubles

Junior Company naar De IJ-Salon

Dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet zijn zaterdag 4 oktober 2014 te zien in de IJ-Salon met de pas de deux uit Het Zwanenmeer. De IJ-Salon brengt in de grote zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam in deze nieuwe editie een hommage aan Brahms, en met name aan zijn Derde pianokwartet, die middag gespeeld door Alexander Gavryluk. Het programma begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 17.15 uur.

IJ-Salon