Opera 101: crash course operamaken

Leerlingen ontdekken de basiselementen van opera en maken zelf een korte operascène.

Wat is opera?

Opera is een vorm van muziektheater waarbij een gezongen verhaal theatraal wordt uitgebeeld, live begeleid door een orkest. Opera kan een boodschap overbrengen en emoties oproepen. Daarbij spelen drie uitgangspunten een rol: de tekst, de muziek en de regie.

Kennismaken met uitvoeren en aansturen

In de workshop Opera 101 maken de leerlingen kennis met deze basiselementen van opera. Aan de hand van kijk- en luisterfragmenten van hoogtepunten uit de operageschiedenis leren de jongeren regieplannen analyseren en vergelijken. Zij kruipen in de huid van zowel de zanger als de regisseur; welke keuzes heeft hij of zij gemaakt en waarom? Leerlingen krijgen de kans om te verwoorden wat ze daar van vinden en hoe ze het zelf zouden aanpakken. Ze doen zang- en speloefeningen en studeren samen een koorstuk in. Ze leren over stemsoorten en ruimtegebruik. En ze leren hun eigen stem, lichaam en analysevermogen onderzoeken. Aan het eind van de workshop presenteren de leerlingen aan elkaar een korte zelfgemaakte operascène of een reeks tableau’s.

Ideale kennismaking

Deze workshop biedt een ideale kennismaking met opera en sluit aan bij het CKV-programma. De workshop wordt aangeboden zonder aansluitend voorstellingsbezoek en is te boeken op doordeweekse dagen tijdens schooluren.

Maatwerk mogelijk

We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden om de workshop op maat aan te bieden voor uw leerlingen. Zo is het mogelijk om de workshop uit te breiden of toe te spitsen op één thema. 

Praktische informatie

Voor: VMBO/HAVO/VWO
Waar: De workshop 'Opera 101' kan zowel in Nationale Opera & Ballet als op school gegeven worden | vanwege maatregelen die we hebben genomen in het kader van de uitbraak van COVID-19 bieden we deze workshop tijdelijk alleen aan op school en niet in ons theater.
Wanneer: in overleg
Duur: circa 2 uur
Kosten: €10 per leerling

Inschrijven