Opera 101

Een actieve kennismaking met de kunstvorm opera.

Opera

Opera is een vorm van muziektheater waarbij een gezongen verhaal theatraal wordt uitgebeeld, begeleid door een orkest of ensemble. Opera kan iets vertellen en emoties oproepen. Dat gebeurt op drie niveaus: in de tekst, de muziek en de regie.

KIjken, luisteren, begrijpen

In deze workshop maken de leerlingen kennis met de basiselementen van opera. Aan de hand van kijk- en luister- fragmenten van hoogtepunten uit de operageschiedenis leren ze regieconcepten analyseren en vergelijken.

Zingen, spelen, maken

De leerlingen kruipen in de huid van zowel de zanger als de regisseur. Ze doen zang- en speloefeningen en studeren samen een koorstuk in. Ze leren over stemsoorten en ruimtegebruik. En ze leren hun eigen stem, lichaam en analysevermogen onderzoeken. Aan het eind van de workshop presenteren de leerlingen aan elkaar een korte zelfgemaakte operascène.

NB

Deze workshop biedt een ideale kennis- making met opera en sluit aan bij het nieuwe CKV-programma. De workshop wordt aangeboden zonder aansluitend voorstellingsbezoek en is te boeken op doordeweekse dagen tijdens schooluren. De workshop 'Opera 101' kan zowel in Nationale Opera & Ballet als op school gegeven worden.

Praktische informatie

Voor: VMBO/HAVO/VWO
Wanneer: in overleg
Duur: circa 2 uur
Kosten: €10 per leerling

Inschrijven