Dans 101: crash course choreograferen

Leerlingen ontdekken de basiselementen van dans en maken zelf een korte choreografie

Wat is dans

Dans is de kunst van het bewegende lichaam. Maar niet iedere beweging is dans. Beweging wordt pas dans als de danser met die bewegingen iets wil vertellen of laten zien. Een choreograaf creëert de bewegingen voor de dansers en verdeelt deze over de muziek en in de ruimte. In deze workshop maken de leerlingen kennis met de drie basiselementen van dans: ruimte, tijd en kracht.

Zelf dansbewegingen maken

De leerlingen kruipen in de huid van zowel de choreograaf als de danser. Ze werken met elementen als tempo, ritme en herhaling. Ze ontdekken dat een danspas die met veel kracht uitgevoerd wordt een andere betekenis kan krijgen wanneer deze met minder spierspanning gedanst wordt. De specifieke kenmerken van klassiek ballet worden behandeld en de leerlingen leren de verschillen tussen ballet en hedendaagse dans herkennen. Aan het eind van de workshop presenteren de leerlingen aan elkaar een korte zelfgemaakte choreografie.

CKV, Sensorium, Kunst algemeen

Deze workshop biedt een ideale kennismaking met dans en sluit aan bij het CKV-programma. Na afloop krijgen de leerlingen een werkblad mee dat eventueel op school kan worden gebruikt voor een nabespreking. Er wordt gebruik gemaakt van Sensorium - Toolkit voor dans, ontwikkeld door ICK. De workshop is te boeken op doordeweekse dagen tijdens schooluren.

Praktische informatie

Voor: VMBO/HAVO/VWO
Waar: Deze workshop kan zowel in Nationale Opera & Ballet als op school gegeven worden | vanwege maatregelen in het kader van de uitbraak van COVID-19 bieden we deze workshop tijdelijk alleen aan op school en niet in ons theater.
Wanneer: in overleg
Duur: circa 2 uur
Kosten: €10 per leerling
Kleding: neem trainingskleren mee of trek ze vast aan

Inschrijven