How to Wilhelmus?

Van wie is het Wilhelmus? Geprikkeld door die vraag hebben de Universiteit Utrecht, het Meertens Instituut en Nationale Opera & Ballet een website ontwikkeld voor het middelbaar onderwijs.

HowToWilhelmus.nl is gratis toegankelijk voor iedereen, maar we maakten de website in de eerste plaats voor leerlingen en docenten. We willen hen met deze site het materiaal bieden om zich het Wilhelmus op een creatieve en kritische manier eigen te maken.

De website bestaat uit twee hoofddelen. Op de pagina ‘Begrijpen’ valt meer te lezen over de maatschappelijke context waarin het lied ooit ontstond. Op de pagina ‘Beleven’ laten we horen hoe verschillend het lied door de eeuwen heen geklonken heeft én bieden we een jambox aan waarmee iedereen zijn eigen remix van het Wilhelmus kan maken. Op dit moment leggen we nog de laatste hand aan een documentaire die aan het einde van de maand een prominente plaats krijgt op de site.

Leerlingen kunnen direct met de site aan de slag. Docenten vinden er bovendien handleidingen met opzetten voor lessen die aansluiten op de pagina’s ‘Begrijpen’ en ‘Beleven’. De lessen kunnen een plek krijgen binnen de schoolvakken Muziek, Geschiedenis, CKV, Nederlands en Maatschappijleer. Het materiaal is aan te passen aan alle jaren en niveau’s, van eerstejaars VMBO tot zesdeklassers VWO.

Ga naar de site