Romeo en Julia

Romeo, oh Romeo!

Choreografie: Rudi van Dantzig
Muziek: Sergej Prokovjev
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Ermanno Florio

Wanneer: donderdag 10, vrijdag 18, dinsdag 29, woensdag 30, donderdag 31 oktober 2019
Workshop: 14.00 – 17.00
Voorstelling: 19.30 – n.n.b.

Zoals Shakespeares Romeo en Julia (1594) waarschijnlijk de bekendste liefdesgeschiedenis ter wereld is, zo behoort het gelijknamige ballet van Rudi van Dantzig zonder meer tot de populairste klassiekers van Nederland.

In deze geliefde balletklassieker zien we de beroemde vete tussen de adellijke families Montecchi en Capoletti en laat het publiek zich meeslepen door het tragische verhaal van de jonge geliefden uit Verona. Een bal­let met levendige straattaferelen, statige hofdansen, realistische gevechtsscènes en hartverscheurende ontmoetingen van Romeo en Julia.

Voor zijn choreografie baseerde Van Dantzig zich mede op de oorspronkelijke balletversie uit 1940. Hij richtte zich echter op een grotere psychologische en sociale geloofwaardigheid. Het ballet toont hoe de vete tussen families alles kapot maakt: niet alleen de onbezorgde jeugd van het jonge stel, maar ook het leven van het arme volk van Verona. Het succes van Romeo en Julia is zeker ook te danken aan het prach­tige toneelbeeld van Toer van Schaijk dat oogt als een tot leven gewekt renaissan­ce­schilderij.

DIMENSIES
herkenning en vervreemding
traditie en innovatie
schoonheid en lelijkheid

Inschrijven