PAGLIACCI / CAVALLERIA RUSTICANA

Theater of het echte leven?

Muziek: Ruggero Leoncavallo / Pietro Mascagni
Regie: Robert Carsen
Muzikale begeleiding: Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Sir Mark Elder

Wanneer: woensdag 11, woensdag 18 en dinsdag 24 september 2019
Workshop: 14.30 – 17.00
Voorstelling: 20.00 – ca. 23.00 (1 pauze)

Een beroemde tweeling uit de operage­ schiedenis: Pagliacci en Cavalleria rusticana. Van oorsprong niet geschreven om als double­bill uitgevoerd te worden maar inmiddels een onafscheidelijk duo. Beide korte Italiaanse opera’s richten zich op het drama in het leven van gewone mensen. Liefde, ontrouw, verraad, en jaloezie voe­ren de boventoon.

In Pagliacci toert een groep komedianten met een toneelstuk over een bedrogen man en zijn mooie flirterige vrouw. Maar het script toont wel erg sterke gelijkenis met het echte levens van de spelers. Wat is nog theater, en waar begint de werkelijkheid? Ook in Cavalleria rusticana is overspel de boosdoener van het drama. In een Siciliaans dorpje, tegen de ach­tergrond van de kerk, loopt de spanning tussen de ex­verloofden Turrido en Lola en hun nieuwe partners zo hoog op dat er een dode valt.

Regisseur Robert Carsen vermijdt de clichés: In Pagliacci geen commedia del­l’arte­types en in Cavalleria rusticana geen Siciliaanse couleur locale. De regie spitst zich helemaal toe op de relatie tussen theater en het echte leven: wat is echt en wat is nep?

DIMENSIES
feit en fictie
herkenning en vervreemding

Inschrijven