Nabucco

Verlangen naar vrijheid

Muziek: Giusepe Verdi
Regie: Andreas Homoki
Muzikale begeleiding: Het Residentie Orkest o.l.v. Maurizio Benini

Wanneer: maandag 27 , donderdag 30 januari 2020, woensdag 5, woensdag 12, woensdag 19 februari 2020
Workshop: 14.30 – 17.00
Voorstelling: 20.00 – ca. 22.40 (1 pauze)

Voor het eerst is Nabucco te zien bij Nationale Opera & Ballet. In 1842 had de Italiaan Giuseppe Verdi net twee geflopte opera’s achter de rug maar Nabucco bete­kende de doorbraak voor de nog jonge componist.

Het groots opgezette drama is gebaseerd op de verhalen over Nebukadnezar II (de koning van het Babylonische rijk) die in de Hebreeuwse bijbel voorkomen. Tijdens zijn strijd met de Joden eist Nabucco in een vlaag van gekte om als God te worden ver­eerd. Snel daarna wordt hij getroffen door de bliksem. Zijn oudste dochter Abigaille is gebrand op de macht en roept zichzelf daarop uit tot koningin. Nabucco geneest nog maar net op tijd van zijn waanzin.

Typerend voor Verdi’s stijl zijn de leven­dige ritmiek, de dramatische timing en het intensieve gebruik van het koor. Een bekend hoogtepunt is het zogenaamde ‘Slavenkoor’ waarin de gevangen Israë­lieten hun verlangen naar hun vaderland bezingen. Ten tijde van de première in 1842 konden de naar vrijheid snakkende Italianen zich maar al te goed in hen inle­ven. Nog steeds wordt het lied in Italië als een officieus tweede volkslied gebruikt.

DIMENSIES
feit en fictie
amusement en engagement

Inschrijven