Die Frau ohne Schatten

Geëngageerde blik op een symbolische opera

Muziek: Richard Strauss
Regie: Katie Mitchell
Muzikale begeleiding: Nederlands Phil­ harmonisch orkest o.l.v. Marc Albrecht

Wanneer: woensdag 6, woensdag 13, woensdag 20 mei 2020
Workshop: 13.30 – 16.00
Voorstelling: 19.00 – ca. 23.00 (2 pauzes)

Richard Strauss en Hugo van Hofman­nsthal (libretto) wilden graag een opera maken waarbij de werkelijkheid getoond wordt in een symbolische vorm. Het sprookjesachtige verhaal van Die Frau ohne Schatten, oftewel de vrouw zonder schaduw, barst dan ook van de symbo­liek.

Het hoofdpersonage is keizerin en afkomstig uit een geestenwereld. Zij wil graag een volledig mens worden en heeft een schaduw nodig, want zonder zal zij geen kinderen kunnen krijgen. Daarvoor heeft zij nog drie dagen de tijd, anders
zal haar echtgenoot verstenen. Wanneer ze de kans krijgt om de schaduw van een arme vrouw te kopen, toont ze haar noblesse door te weigeren. Haar keuze wordt beloond, en het sprookje lijkt een happy end te krijgen. Maar met of zonder kinderen?

Regisseur Katie Mitchell staat bekend als een geëngageerd toneel-­ en operaregis­seur. Zij heeft een fijne antenne voor maat­ schappelijke misstanden en seksisme. Een opera waarin de rol van vrouwen lijkt te worden gereduceerd tot die van broedmachines is haar dan ook op het lijf geschreven.

DIMENSIES
engagement en amusement
herkenning en vervreemding

Inschrijven