Best of Balanchine

Drie balletten van een genie

Choreografie: George Balanchine
Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Igor Stravinsky, George Gershwin
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Faiçal Karoui

Wanneer: vrijdag 13, dinsdag 17, vrijdag 20 , vrijdag 27 september 2019
Workshop: 14.30 – 17.30
Voorstelling: 20.15 – eindtijd n.t.b.

Het Nationale Ballet presenteert het beste van de Russisch­-Amerikaanse choreograaf George Balanchine (1904­1984) die door velen als genie beschouwd wordt. Balan­chine omarmde de klassieke ballet­tradi­ties, maar was tevens een van de grootste dansvernieuwers van de twintigste eeuw. Op het programma staan drie tijdloze bal­letten die de inventiviteit en veelzijdigheid van de choreograaf tonen: Ballet Imperial (Nederlandse première), Symphony in Three Movements en Who Cares? In stijl en aanpak uiteenlopend maar alle drie zeer muzikaal en met een grote vrijheid in bewegingsexpressie.

Ballet Imperial is een weelderig tutu­ballet dat door Balanchine zelf bestempeld werd als een “eerbetoon aan Marius Petipa,
de vader van het klassieke ballet”. Balan­chines vernieuwingsdrang komt goed tot uiting in Symphony in Three Movements. Het is een bruisend, flitsend ballet vol sportieve en atletische elementen op muziek van Igor Stravinsky. Balanchine maakte ook een aantal balletten voor Broadway, waaronder Who Cares? dat weer een geheel andere kant van hem laat zien; luchthartige humor met een vleugje chique glamour.

DIMENSIES
traditie en innovatie
amusement en engagement

Inschrijven