Beethoven

Back to Beethoven

Choreografie: Hans van Manen, Toer van Schayk, Wubkje Kuindersma / Ernst Meisner / Remi Wörtmeyer
Muziek: Ludwig van Beethoven
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Marzio Contini

Wanneer: donderdag 11, vrijdag 12, woensdag 17 en vrijdag 19 juni 2020
Workshop: 14.30 – 17.30
Voorstelling: 20.15 – n.t.b.

Ter gelegenheid van de 250e geboortedag van Beethoven danst Het Nationale Ballet twee meesterwerken en een nieuwe creatie op muziek van de componist.

Hans van Manen creëerde op Beethovens Strijkkwartet Grosse Fuge een sublieme choreografie die na de première in 1971 werd uitgeroepen tot ‘meest belangwek­kende Europese ballet van het decennium’. Het is nog steeds een van de meest uitgevoerde Van Manen­balletten wereldwijd.

Toer van Schayk liet zich in 1987 door Beethovens Zevende Symfonie inspire­ren tot een muziekballet vol levenslust, dynamiek en vitaliteit. Ook dit ballet werd juichend ontvangen en onderscheiden met een choreografieprijs.

Beethoven schreef slechts één keer echte balletmuziek: Die Geschöpfe des Prometheus. Het ballet draaide om Prometheus die het vuur van de goden steelt om dat aan de mensen te geven. De muziek was een succes, maar van het ballet zelf is vrijwel niets bewaard gebleven. Nu pre­senteert het Nationale Ballet de wereld­première van een nieuwe, meer abstracte vertaling van het ballet. Drie jonge choreo­grafen van naam zullen ieder een deel voor hun rekening nemen.

DIMENSIES
individueel en coöperatief
raditie en innovatie

Inschrijven