Tiara’s tutu’s en maillots

Wat dragen de dansers en danseressen en waar is die spitz van gemaakt?

Dansen met los haar komt niet vaak voor. Het haar van de danseressen wordt strak naar achteren gekamd en in een knotje gestoken. Het mag niet voor hun ogen hangen. Soms dragen ze nog een glinsterend haarbandje of een kroontje op hun hoofd dat bij de rest van het kostuum past. Een tiara is een ander woord voor kroon. Het verschil is dat een kroon helemaal rondom het hoofd zit. Een tiara lijkt op een diadeem en wordt met een band onder het haar in de nek vastgezet. In Het Zwanenmeer hebben de danseressen prachtige tutu’s aan, en in hun haar dragen ze tiara’s met schitterende stenen.

Hier zie je een heel aantal voorbeelden van haar-versieringen.

Zwaan hoofdtooi zwart2
Koningin III hoofdtooi2
Hofdans dame hoofdtooi
Hofkinderen meisjes
Hongaars dame hoofdtooi
Hongaarse heer hoed
Koningin I hoofdtooi
Koningin I hoofdtooi2
Napolitaans dame hoofdtooi
Zwaan hoofdtooi zwart
Napolitaanse heer hoofdtooi2
Schets zwanenkrans
Spaanse dame haar
Spaanse dame hoofdtooi
Von Rothbart haar
Zwaan hoofdtooi wit2
Zwaan hoofdtooi wit3
Hofdames hoofdtooi

De zwanen dragen een ‘tutu’. Een tutu is een rokje dat naar buiten uitstaat. Meestal is het wit. Tutu komt van het woord ‘tule’. Tule is een stof die lijkt op gaas. In een tutu wordt wel 12 tot 15 meter tule verwerkt. Wil je meer weten van een tutu klik dan hier.

De mannelijke dansers dragen meestal een strak maar soepel pak met daaronder een herenmaillot. Door deze maillot kan je heel goed zien hoe ongelooflijk hoog de sprongen zijn en hoe snel de benen bewegen. Vaak dragen de dansers over hun balletpak nog een soepel zittend jasje. Aan het hof dragen de edelmannen een wijde pofbroek.

Een spitz is een speciaal soort balletschoen. Een danseres kan dankzij spitzen op de toppen van hun tenen dansen. Sommige danseressen dragen in hun spitzen soms ook nog teenbeschermers, omdat het natuurlijk heel zwaar voor de tenen is om al het gewicht van het lichaam te dragen...
Een spitz is voor een groot deel gemaakt van natuurlijke materialen. De schoen is opgebouwd uit laagjes jute en papier die met speciale lijm (schellak) worden geplakt.
De bovenkant van de spitz is meestal van roze satijn, de danseressen naaien er zelf linten aan. De verharding van de punt van de schoen is ook gemaakt van schellak of van kunststof. Tegenwoordig zijn er ook spitzen gemaakt van kunststof zonder schellak. Het blauwe materiaal is kunststof.