De muziek van het Zwanenmeer: zo anders!

In 1875 kreeg Tsjaikovski de opdracht om balletmuziek te schrijven voor Het Zwanenmeer. Hij nam dit werk aan omdat hij geld nodig had en omdat hij van dansmuziek hield. Het componeren van muziek voor een ballet vond Tsjaikovski een uitdaging.

De muziek voor Het Zwanenmeer was anders dan andere balletmuziek, daar was iedereen het over eens. Bij Het Zwanenmeer zijn de gebeurtenissen niet alleen te zien in de dans, maar ook te horen in de muziek. Dat maakt dit ballet tot zo’n mooie eenheid. Maar het maakt de muziek ook ingewikkelder dan men destijds gewend was.

De muziek bij de voorstelling van Het Zwanenmeer wordt gespeeld door Het Balletorkest. Dit orkest is de vaste begeleider van Het Nationale Ballet.

Luistervragen

Welke sfeerwoorden passen bij onderstaande fragmenten? Bijvoorbeeld vrolijk, verdrietig, angstig, dreigend, spannend of andere woorden.

Vraag 1

Bij welke gebeurtenis uit het verhaal denk je dat de volgende drie fragmenten horen?

Fragment 1

Fragment 2

Fragment 3

Vraag 2

Fragment 4

Vraag 3

Fragment 5

Hier hoor je een wals van de zwanen uit de tweede akte. Een driekwartmaat. Het accent ligt op tel 1. Kun je meetellen in de muziek? 1-2-3, 1-2-3, etc.

 

Vraag 4

Fragment 6

Hier hoor je een mazurka,  een feestdans uit de derde Akte. Het is ook een driekwart maat. Het accent ligt op tel 2. Kun je weer meetellen?

 

Vraag 5

Fragment 7

Vraag 6

Fragment 8

Vraag 7

Fragment 9

Hier hoor je de muziek van de dans van Odile waarbij ze minstens 32 keer ronddraait. Hoor je 32 draaien in de muziek?

 

Vraag 8

Fragment 10

Dit is de dans van de vier kleine zwaantjes. Kun je het ritme meetikken?