De Nationale Opera talent

De Nationale Opera talent vervult een leidende en coördinerende rol op het gebied van ontwikkeling van jonge artiesten en professionals.

Activiteiten
 

Opera Studio

De Nationale Opera introduceerde op 1 september 2018 De Nationale Opera Studio. Dit young artists programma –  is een twee jaar durend trainee-traject voor zes afgestudeerde zangers (m/v) die zich verder willen specialiseren in het operavak. In het traject is ook plaats voor een pianist/repetitor, die opgeleid wordt tot coach en begeleider. Het programma biedt intensieve muzikale en vocale coaching met deskundigen uit het vakgebied, toegesneden op elke deelnemer. Daarnaast zijn er masterclasses van (inter)nationale zangers, stemcoaches , dirigenten en regisseurs. De repetitor wordt begeleid door de muzikale staf van De Nationale Opera en gastdirigenten. De Nationale Opera Studio is een initiatief van De Nationale Opera, in samenwerking met de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid.

Kijk hier voor meer informatie over de opera studio

 

Auditie voor zangers

De talent audities voor  operazangers voor Trouble in Tahiti (Bernstein) / Clemency (MacMillan) hebben inmiddels plaatsgevonden. De double bill Trouble in Tahiti/Clemency wordt maart 2018 opgevoerd in De Meervaart in Amsterdam.

 

Dutch National opera Design Award

De Nationale Opera presenteerde in oktober 2017 de tweede Dutch Opera Design Award. Decor- en kostuumontwerpers maakten een ontwerp voor de nieuwe double bill productie van Leonard Bernsteins Trouble in Tahiti en James MacMillans Clemency, beide in een enscenering van spraakmakend en aanstormend Amerikaans regietalent Ted Huffman. Een jury van gerenommeerde ontwerpers, met Pierre Audi (directeur De Nationale Opera) als voorzitter, koos uiteindelijk voor de ontwerpconcepten van: Gisella Cappelli, Elena Zamparutti en Rebecca Petrani.

 

 

 

 

 

Rossini workshop

Eind oktober 2016 was er een ENOA workshop Rossini in Nationale Opera & Ballet. Talentvolle zangers en repetitoren werden negen dagen intensief gecoacht in Rossini repertoire door Rossini specialisten maestro Alberto Zedda en tenor Raul Gimenez. 

enoa Rossini Workshop

Achtergrond

De Nationale Opera (DNO) vervult vanaf 2012 in Nederland een leidende en coördinerende rol op het gebied van ontwikkeling van jonge artiesten en professionals in alle disciplines die opera rijk is. Daarvoor werkt De Nationale Opera samen met kunstvakopleidingen, met name conservatoria en de Dutch National Opera Academy, operagezelschappen de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid, VocaalLAB en anderen. Onder de naam De Nationale Opera talent organiseert DNO tal van activiteiten die aanvullend en onderscheidend zijn ten opzichte van de samenwerkingspartners en DNO zal waar mogelijk nieuwe initiatieven ondersteunen. De aandacht voor talentontwikkeling manifesteert zich bij De Nationale Opera op drie manieren:

  1. Door actieve betrokkenheid van ervaren professionals uit eigen praktijk bij begeleiding van en kennisoverdracht aan jonge artiesten
  2. Door specifieke projecten waarbij jonge artiesten en professionals adequate ervaring kunnen opdoen
  3. Door ruimte en uitdagingen te creëren voor jong talent bij de reguliere activiteiten.

 

De Nationale Opera geeft bij reguliere activiteiten ruimschoots kansen aan jong talent, onder meer via lunchconcerten, educatie- en participatieprojecten en bij de grootschalige operaproducties. Langjarige afspraken met diverse partners en actieve afstemming over activiteiten creëren een raamwerk waarbinnen jong talent optimale kansen tot groei en verdieping mag verwachten.

Als internationaal toonaangevend gezelschap opent De Nationale Opera de deuren naar een breed internationaal netwerk van opera-academies, operagezelschappen en -festivals. De Nationale Opera is sinds 2012 volwaardig lid van het European Network of Opera Academies (ENOA), een langjarige samenwerking van opleidingsinstituten, festivals en operagezelschappen uit diverse Europese landen, gecoördineerd door het festival van Aix-en-Provence. Dit project wordt ondersteund door het cultuurprogramma van de Europese Commissie. De activiteiten van ENOA omvatten workshops en internationale coproducties.

Mail voor meer informatie naar: talentontwikkeling@operaballet.nl

 

Sponsors