Recensie Opera: La bohème

Biedt voor ieder wat wils!

De opera gaat over Rodolfo die met zijn drie erg grappige vrienden een atelier deelt in Parijs. Het is winter, en net wanneer zijn vrienden alvast vertrokken zijn om de stad in te gaan komt Mimi binnen, zijn buurmeisje, om een vuurtje te vragen voor een kaars. Vanaf dat moment komt de romantische kant van de opera sterk naar voren. Ze worden verliefd, maar door de voorstelling heen krijgt de relatie het zwaar, met uiteindelijk een tragisch maar mooi einde.

Deze opera biedt ontzettend veel afwisseling, je hebt de romantische stukjes met Rodolfo en Mimi, de grappige scènes met de vrienden, een scène met zo veel mensen op het toneel dat je bijna ogen tekort komt en ook wat ontroerende stukken.

Een ander positief punt is dat het niet voelt dat het al een oud verhaal is, terwijl deze opera voor het eerst in 1896 al werd opgevoerd! Dit komt door het tijdloze decor en kostuums. Je kan je daardoor makkelijker verplaatsen in het de personages en het verhaal.

And last but not least, ook al is het verhaal zoals eigenlijk alle opera’s met name aan het einde wat aan de tragische kant, de muziek is daarentegen vooral licht. Je gaat niet met een somber gevoel de zaal uit, eerder ontroerd.

Opvallend, deze opera bevat:

  • Een scene waar een kinderkoor aan meedoet.
  • Veel kleur!
  • Het decor lijkt wel op alle mogelijke manieren te veranderen.