Recensie Opera: Il Barbiere de Siviglia

Een reis door onderdrukking

Il Barbiere di Siviglia is misschien wel een van de bekendste opera’s ter wereld, en daarbij hoort natuurlijk een passend operatisch verhaal. De beeldschone Rosina wordt vastgehouden door haar voogd, Bartolo, die met haar wil trouwen om aanspraak te maken op haar significante bruidsschat. Zoals bij de meeste opera’s is er echter een tweede man in het spel: de graaf van Almaviva. Met een beetje hulp van Figaro, ook bekend als de Barbier van Sevilla, probeert de graaf de liefde van Rosina te winnen. Na een aantal mislukte pogingen heeft de opera toch een positief einde met opvallende twist.

Dit stuk heeft echter twee lagen: het klassieke verhaal van de liefdesdriehoek en een duisterder verhaal over onderdrukking en de strijd daartegen. In dit stuk wordt dat prachtig gedaan door paralellen te trekken met de Franse Revolutie. Door het niet zo subtiele knikje naar Marie Antoinette aan het begin van de eerste akte tot de spectaculaire slotscène. Verder wordt het decor hier erg goed gebruikt. Door een reusachtige poppenkast als centraal element te gebruiken zie je niet alleen wat er in de spotlight gebeurt, maar ook wat de kleinere personages doen.

Kortom is dit dus niet alleen een klassiek liefdesdrama, maar ook een prachtige strijd tegen onderdrukking. Een erg interessante opera die ook voor de nieuwste nieuwkomer een aanrader is.

Opvallend aan deze opera:

  • Cupcakes!
  • Interessant poppenkast decor
  • De Franse Revolutie

Door: Milo Fordham, Spektakelaar