Recensie Opera: Die Zauberflöte

Deze opera is de perfecte combinatie van hele luchtige stukken en van hele serieuze stukken. Het is een perfect opstapje van de toegankelijke opera’s naar de zware opera’s.  

Het podium is grijs van kleur en in het midden hangt een enorm vierkant, die ze door het hele stuk op veel manieren gebruiken, als tafel, maar ook als bovenverdieping van een tempel. De voorstelling van de omgeving verandert niet door het wisselen van decorstukken, maar door het gebruik van licht en tekeningen die op de muur en de vloer worden geprojecteerd. Zo word je toch langs heel veel plekken gebracht, zonder dat er heel veel dramatische veranderingen op het podium plaatsvinden.

Oh, en de tekeningen waar ik het net over had?  Die worden live op het podium door iemand getekend. Door die tekeningen worden onder andere de personages voorgesteld, en ze helpen een van onze hoofdpersonen met het vinden van een vriendinnetje, met de aankondiging van #papzktvrouw (mocht dat je ergens aan doen denken..).

De muziek is geschreven door Mozart en ook al zegt de naam "die Zauberflöte" je niet zo veel, er zit in ieder geval één aria in die bijna iedereen wel herkent; die van de koningin van de nacht.
Zoals de naam van de opera wel verraadt, de toverfluit, speelt de fluit een belangrijk deel in deze opera. Hoe speciaal is het dat ook twee orkestleden het podium op komen om de "rol" van die fluit te spelen.

Wat ook heel bijzonder is aan deze opera, is dat degene die de geluidseffecten maakt, op het podium staat. Als de verhaallijn je dus even te lang wordt, kun je altijd nog even naar de making-off van de geluidseffecten kijken en luisteren, natuurlijk.

Die Zauberflöte is een prachtig verhaal over macht en liefde, die in deze uitvoering op een unieke, niet-ingewikkelde manier vertoond wordt. En als we je nog niet hebben kunnen enthousiasmeren, dan kunnen we je beloven dat er ook nog iets gebeurt met mensen die gaan vliegen...

Opvallend aan deze opera:

  • Het publiek wordt actief betrokken bij de opera.
  • De opera is qua vormgeving super modern, terwijl het verhaal al ruim 2 eeuwen hetzelfde is.
  • Er zitten heel veel grappige momenten in.

Door: Sarah van Leeuwen