Recensie Ballet: Don Quichot

Don Quichot tovert gegarandeerd een glimlach op je gezicht!

Don Quichot is een oude man die, nadat hij veel ridderromans gelezen heeft, besluit met zijn hulpje Sancho Panza zelf als ridder door het land te gaan reizen. In een dorpje komen ze de twee geliefden Kitri en Basilio tegen. Kitri mag alleen niet van haar vader trouwen met hem. De vader ziet liever dat Kitri met de rijke man Gamache in het huwelijksbootje stapt. Het verliefde stel vlucht het dorp uit. Don Quichot en Sancho Panza gaan achter hen aan en dan begint en avontuur…

Het verhaal speelt zich af in Spanje en deze balletvoorstelling verplaatst je binnen een paar seconden naar het zonnige zuiden. In de energieke groepsdansen zwaaien de mannen met hun rondfladderende capes en dragen de vrouwen zwierende rokken. Samen met het decor (met trappen en balkons en al) zorgen de prachtige kostuums ervoor dat het een feest voor je ogen is.

Het acteerwerk van de dansers en figuranten maakt dat het verhaal goed te volgen is. Daarnaast is de muziek, live gespeeld door Het Balletorkest, net als de dans meeslepend en zeer toegankelijk, wat het ballet geschikt maakt voor iedereen, jong en oud, balletfanaat of niet. In de choreografie (de dans) zitten opvallend veel sprongen, waardoor de voorstelling extra energie en vrolijkheid uitstraalt. Met een flinke dosis humor erbij is Don Quichot zeker ballet om je hart aan op te halen.

Stijn Maathuis