“Deze voorstelling is gewoon fucking cool”

We zijn zo blij dat we leven. Dat was het eerste wat De Spektakelaars zeiden toen we uit de unieke balletvoorstelling Dutch Doubles kwamen. We waren overrompeld. We voelden ons zo sterk! Het was een magische voorstelling. Wende had hetzelfde. “Toen ik dit maakte had ik dat gevoel al”. Een interview van Spektakelaar Josephine Borst met zangeres Wende Snijders over de voorstelling Dutch Doubles.

Ballet heeft soms nogal een saai imago, vooral voor jongeren, waarom is het volgens jou goed en interessant om naar deze voorstelling te gaan?
Wende: “Deze voorstelling is gewoon fucking cool. En ik ken gewoon geen andere vorm van theater waar mensen samenkomen, kijken en beleven naar andere mensen die iets doen wat emoties oproept. Iets dat je wat vertelt over je dromen en angsten.

Dat gevoel en de kracht van de boodschap komt nergens zo sterk over als op het podium. Natuurlijk word je meegezogen in een film en op een festival kan je helemaal losgaan. Maar als je nieuwsgierig bent naar het leven is dans een waanzinnig mooie poëtische vorm. Ik heb zin om een rijk leven te leven, wat dat dan ook is. Veel meters maken, veel te weten te komen en ook de magie van het leven mee maken. Dat kan ik vinden als ik naar dans, muziek of theater ga. Ballet laat ook heel veel over voor fantasie. Je kan vaak zelf interpreteren waar het over gaat. Dus ik vind het ook een hele vrije manier van kijken.”

Je danst en zingt in Dutch Doubles, tussen 32 dansers. Hoe is dat voor jou?
Wende: “Ik geloof heel erg in wat ik doe, ik geloof in mijn muziek en geloof in wat choreograaf Annabelle Lopez Ochoa heeft gemaakt. En dat geeft mij heel veel kracht om daar te staan. Ik krijg kracht door wat we aan het doen zijn. Het gaat heel erg over strijdbaarheid en waar je voor vecht, wat je ideaal is. Wat moed is. Waar je je kwetsbaar voelt.”

Heb je ook zelf dingen mogen inbrengen?
Wende: “Ik heb de partituur gemaakt en de liedjes heb ik geschreven. Ik heb best wel gestuurd hoe het verloop van de set gaat en ik heb ook verteld vanuit welk gevoel en ideeën ik de liedjes geschreven heb. Daarna heb ik het ook los gelaten. Toen ik in de repetitieruimte kwam heb ik natuurlijk wel gezegd dat ik gelift wilde worden. Dus dat heeft ze erin gedaan voor mij. Ik ga natuurlijk niet weg bij het nationaal ballet zonder gelift te zijn.”

Hoe is het om met een vriendin (Annabelle) samen te werken?
Wende: “Heel er leuk, we kennen elkaar heel goed en ik respecteer haar werk enorm. Voordat ik vriendinnen met haar was respecteerde ik haar al. Belangrijk in het samenwerken is ook dat je voor even geen vriendinnen bent maar aan het werk bent. Dat moet je gescheiden houden.

Heb je zonder twijfel ja tegen Dutch Doubles gezegd?
Wende: “Ja! Totaal. Annabelle belde me, ik stond in de huiskamer toen ze het vertelde. En we moesten keihard lachen. Het is zo raar, we hebben in schuurtjes en in lekkende ruimtes gezeten waar de verwarming het niet deed hebben we zitten kloten. Dat we nu zo hier in Nationale Opera & Ballett staan is geweldig.”

 

De Spektakelaars