Choreografiespel

Inspiratie nodig voor het maken van een choreografie?

Doe dan, eventueel met je dansleerlingen, het choreografiespel, geïnspireerd op het werk van Hans van Manen, en maak keuzes voor richting, timing, houding en formatie.

Hoe werkt het? Eigenlijk is alles mogelijk om tot een choreografie te komen. Naast danspassen is het leuk om een richting te kiezen: in welke richting worden de passen uitgevoerd? Wat is het ritme van de passen, herhaal je passen of kies je voor een canon uitgevoerd door verschillende leerlingen achter elkaar? Kies een combinatie van kaarten uit het spel en start.

Print de kaarten voor het choreografiespel en knip ze op maat. Klaar om aan de slag te gaan!

choreografiespel

Korte uitleg
Het choreografiespel bestaat uit vier categorieën: 1) Houding, 2) Richting, 3) Timing en 4) Formatie. Iedere categorie heeft vervolgens acht kaarten, dus acht opties die je kunt gebruiken (plus één bonus houding!). Knip alle kaarten stuk voor stuk uit. Kies uit elke categorie één kaart en leg de vier kaarten naast elkaar: met deze combinatie kun je nu aan de slag!

De invulling van het spel is verder helemaal vrij en aan jou. Je kunt bijvoorbeeld meerdere combinaties van vier kaarten onder elkaar leggen zodat je een sequentie ontwikkelt; of probeer één houding uit in alle formaties en plak deze achter elkaar, dat levert vast ook een interessant beeld op! Een andere optie is om je groep te verdelen in kleinere groepjes en de leerlingen zelfstandig aan het werk te zetten.