Balletgala Dansersfonds opgedragen aan Ted Brandsen

Maandag 19 november werd in het ITA (Stadsschouwburg) voor de 21ste keer het Nederlandse Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79 gehouden. Dit jaar had het Balletgala een speciale editie. Het was namelijk opgedragen aan Ted Brandsen, artistiek directeur Het Nationale Ballet.

Ted Brandsen werd geëerd voor zijn inzet bij Het Nationale Ballet. Onder zijn leiding heeft Het Nationale Ballet zich weten te plaatsen tussen de internationale topgezelschappen.

Oud dansers van Het Nationale Ballet en oprichters van het Dansersfonds '79, Alexandra Radius en Han Ebelaar:

“Door steeds de juiste keuzes te maken heeft Ted een nieuwe bloeiperiode van Het Nationale Ballet ingeluid. Het gezelschap is een wéreldgroep geworden, die naast het grote klassieke repertoire ook de hedendaagse danskunst blijft koesteren en inspireren.”

Tijdens het Balletgala werden er optredens verzorgd door Het Nationale Ballet, dat de choreografie Déjà Vu van Hans van Manen danste; de Junior Company danste Van Manens choreografie In the Future; Scapino Ballet een duet uit de productie TING! en Het Nederlands Dans Theater danste het duet Schubert van choreografen Sol León en Paul Lightfoot.

De Speciale Prijs ging dit jaar naar de Fransman Francis Sinceretti. Als eerste solist van Het Nationale Ballet schitterde Sinceretti 15 jaar lang (1971-1986) op het danspodium, waarbij hij vooral opviel door zijn sterke toneelpersoonlijkheid, waarmee hij ieder optreden een volstrekt eigen ‘kleur’ gaf. Na zijn danscarrière was Sinceretti als docent en directeur van de Nationale Balletacademie jarenlang actief betrokken bij de opleiding van jonge dansers (onder wie Igone de Jongh). De laatste jaren staat hij – inmiddels 70+ – opnieuw regelmatig zelf in de spotlights, zoals tijdens het Oerol festival met zanger/songwriter Spinvis, in de film Embracing Time van Willem van de Sande Bakhuyzen en, recent, in de theaterproductie Blind Date, naast Katja Schuurmans en Thijs Römer. Zijn bijdrage is, aldus de Dansersfondsjury, altijd indringend en relevant, vanwege zijn grote betrokkenheid bij alles en iedereen om hem heen én omdat zijn bewegingen nog altijd zijn lange danscarrière verraden.

De Prijs van Verdienste is dit jaar voor danseres Vérine Bouwman. De oud-leerlinge van de Nationale Balletacademie in Amsterdam is uitgegroeid tot een betrouwbare pijler binnen het danserstableau van Introdans. Volgens de jury gebruikt ze haar danstechnische kwaliteiten ‘intelligent, efficiënt en met een uitstekend gevoel voor persoonlijke nuancering’. ‘Dat maakt haar theatrale presentatie altijd overtuigend, integer en zonder overbodig uiterlijk vertoon.’

De jaarlijkse Aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar Fay van Baar, opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en sinds drie jaar verbonden aan NDT 2, de jongerengroep van het Nederlands Dans Theater. De jury van het Dansersfonds hoopt dat zij in de toekomst de getoonde veelzijdigheid van haar talent verder zal ontwikkelen en daartoe ook alle kansen krijgt.

Stichting Danserfonds ‘79
In 1979 startten Alexandra Radius en Han Ebelaar het Dansersfonds ’79. Zij hadden het doel om zowel dansers die aan het begin van hun carrière stonden als dansers aan het einde van hun carrière te ondersteunen. Met het oprichten van het Balletgala, 21 jaar geleden zamelde het danserfonds geld in om onder meer jong talent te stimuleren, te belonen en buitenlandse docenten naar Nederland te kunnen halen.

Foto: Altin Kaftira