Marijn Rademaker beëindigt danscarrière

Marijn Rademaker, eerste solist bij Het Nationale Ballet, beëindigt zijn danscarrière. Een terugkerende knieblessure heeft hem doen besluiten om per direct te stoppen met dansen. Marijn Rademaker won in april van dit jaar nog de Grand Prix tijdens het DANCE OPEN festival in Sint Petersburg en in juni dit jaar was hij genomineerd voor prestigieuze Russische dansprijs de Benois de la Danse, ook wel de ‘Oscar van de dans’ genoemd, in de categorie ‘beste danser’.
Marijn neemt op zondagmiddag 16 september 2018 afscheid van het publiek. Hij zal dan, direct aansluitend op het programma The New Classics, nog éénmaal dansen op het podium van Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Voor zijn afscheid danst hij de balletten Ssss… van Edward Clug en samen met danspartner Igone de Jongh de ‘witte’ pas de deux uit La Dame aux Camélias.
Rademaker blijft na zijn carrière als danser aan Het Nationale Ballet verbonden als assistent balletmeester.

Marijn Rademaker: “Het is natuurlijk ontzettend jammer dat ik vanwege mijn terugkerende knieblessure vroegtijdig moet stoppen met dansen. Maar ik heb een prachtige en lange carrière gehad en kijk er met trots en plezier op terug. Nu is het tijd voor iets nieuws en ik ben heel blij en trots dat ik mijn ervaring mag doorgeven als assistent balletmeester bij Het Nationale Ballet.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet:
“Marijn is de meest bijzondere Nederlandse balletdanser van de afgelopen jaren en dit gedwongen afscheid van het podium gaat mij zeer aan het hart. Hij heeft enorme pech gehad door zijn blessure en dat is heel droevig. Ik zal zijn kunstenaarschap op het toneel missen, maar dit is een vak waar dit soort dingen helaas kunnen gebeuren. Hij neemt weliswaar afscheid van het toneel en van het publiek, maar niet van het vak. Ik ben blij dat Marijn bij ons blijft en voor het vak behouden blijft en dat hij zijn bijzondere kennis door kan geven aan een nieuwe generatie dansers. Het is voor hem een overgang naar een andere fase waarin hij veel zal kunnen doen voor de balletwereld.

Afscheidsprogramma Marijn Rademaker

zo. 16 september 2018, aanvang 14.00 uur

Ssss…
choreografie: Edward Clug
Marijn ontving voor deze solo uit het ballet van Edward Clug in april 2018 de Grand Prix, de belangrijkste dansprijs van het DANCE OPEN festival in Sint Petersburg.

La Dame aux Camélias, witte pas de deux
choreografie: John Neumeier
Direct na zijn succesvolle debuut als Armand in La Dame aux Camélias werd Marijn in 2006 bevorderd tot eerste solist bij het Stuttgarter Ballett. Tijdens dit programma danst hij nog eenmaal, samen met danspartner Igone de Jong, de ‘witte pas de deux’ uit dit wereldberoemde ballet.

Het afscheidsprogramma van Marijn Rademaker maakt eenmalig onderdeel uit van het reguliere programma The New Classics (11 t/m 25 september) dat bestaat uit de balletten Chroma (Wayne McGregor), Dances at a Gathering (Jerome Robbins) en Serenade after Plato’s Symposium (Alexei Ratmansky).

Meer informatie over de voorstelling:

The New Classics

Foto: Marijn Rademaker in La Dame aux Camélias. Fotograaf: Angela Sterling