Constantine Allen - nieuwe eerste solist

De Amerikaanse danser Constantine Allen wordt per ingang van augustus 2018 eerste solist bij Het Nationale Ballet. Allen, nu eerste solist bij Les Grands Ballets Canadiens de Montréal, debuteerde afgelopen februari bij Het Nationale Ballet als gastsolist in Don Quichot (zie foto) in de rol van Basilio.

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet:
“Constantine is een mooie, lange en charismatische danser met heel veelzijdige kwaliteiten. Hij is uitdagend en beschikt over een grote uitstraling op het toneel en is bovendien een heel prettig iemand om mee samen te werken. Al deze kwaliteiten maken dat hij een goede aanvulling zal zijn op de solisten die Het Nationale Ballet al heeft en ik kijk uit naar zijn komst.”

Constantine Allen:
“Ik ben heel erg blij dat ik vanaf volgend seizoen deel mag uitmaken van Het Nationale Ballet. Ik voel me heel erg uitgedaagd om hier veel te leren en onze kunstvorm verder uit te dragen. Ik heb heel veel zin in deze kans die ik bij Het Nationale Ballet krijg, en hoop mijn talent met iedereen te kunnen delen.”

“Lang en lenig, met een schijnbaar vanzelfsprekende techniek en elegantie.” - Dance Magazine
“Constantine Allen laat soepelheid, geweldige techniek én persoonlijkheid zien (…) prachtig.” - Bachtrack

Constantine Allen – biografie

Constantine Allen (Indianapolis, Indiana, Verenigde Staten) verhuisde nog voor zijn eerste verjaardag naar Hawaï. Hij begon met dansen op zijn vijfde en studeerde aan de Pacific Ballet Academy en Ballet Hawaii tijdens zijn jeugd in Honolulu. In 2007 won hij de bronzen medaille bij de junioren én een studiebeurs aan de Kirov Ballet Academy, tijdens Youth American Grand Prix finales in New York.
In 2010 vervolgde hij zijn studie aan de John Cranko Schule in Stuttgart. In 2011 won hij de Grand Prix tijdens de Tanzolymp competitie in Berlijn. Na zijn afstuderen in 2012 voegde hij zich bij het Stuttgart Ballet als lid van het corps de ballet. Zes maanden later werd hij al bevorderd tot half-solist en in 2014 volgde zijn promotie tot eerste solist. In 2017 voegde hij zich bij Les Grands Ballets des Canadiens.

Foto: Constantine Allen als gastsolist in Don Quichot - credits Marc Haegeman