De Nationale Opera benoemt Luc Joosten als hoofddramaturg

De Vlaamse dramaturg Luc Joosten (1965) is benoemd als hoofddramaturg bij De Nationale Opera. Hij zal per 1 oktober 2018 in dienst treden en Klaus Bertisch opvolgen, die per 1 november 2018 vertrekt. Hij zal in zijn nieuwe functie nauw samenwerken met toekomstig directeur van De Nationale Opera Sophie de Lint.

Joosten studeerde filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven en werkte daarna als dramaturg bij diverse theaters en gezelschappen, waaronder Het Toneelhuis in Antwerpen. Sinds 1993 is hij als operadramaturg werkzaam.  Hij werkte in die functie intensief samen met regisseurs als Peter Konwitschny, Jan Fabre, Guy Joosten, Luc Perceval, David Hermann en Michael Thalheimer, o.a. in de Vlaamse Opera, Theater an der Wien, De Nationale Opera, De Munt, Staatsoper Hamburg en de English National Opera. Sinds 2010 is hij hoofddramaturg van Opera Vlaanderen.

Luc Joosten is gastprofessor aan de Universität Mozarteum Salzburg, het Conservatorium Antwerpen en International Opera Academy Ghent, waar hij dramaturgie van het muziektheater en/of kunstfilosofie doceert.