Koninklijke onderscheiding voor Hans van Manen

Hans van Manen heeft de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje ontvangen. De medaille werd hem op Paleis Noordeinde omgehangen door koning Willem-Alexander, in aanwezigheid van koningin Máxima en prinses Beatrix. 

De medaille wordt toegekend aan mensen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen van kunst en wetenschap. Van Manen creëerde in zijn lange carrière meer dan 125 balletten, die door ruim 50 gezelschappen internationaal worden uitgevoerd. Hij is met zijn 85 jaar nog altijd de vaste choreograaf van Het Nationale Ballet.

In Nederland werd Van Manen eerder al benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontving hij de Erasmusprijs. In Frankrijk werd Van Manen vorig jaar benoemd tot Commandeur des Arts et des Lettres, de hoogste Franse onderscheiding voor podiumkunsten.

Vanaf 24 maart is er een ballet van Hans van Manen te zien in Dutch Doubles.

Foto: ANP