New Moves Online

New Moves gaat toch door. Online! Investeren in nieuw choreografisch talent is een ‘must’, volgens Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet. Daarom vindt al sinds zijn aantreden in 2003 New Moves plaats, een jaarlijks geliefd evenement waarin dansers van de groep hun choreografische talenten kunnen ontplooien. Afgelopen productie in mei kon helaas niet doorgaan. Onze dansers zijn echter zeer creatief en blijven creëren; niet on stage maar online.

New Moves: Passing Shadows

Remi Wörtmeyer

Bekijk Passing Shadows hier

New Moves: I Can't Breathe

Beatriz Kuperus

Bekijk I Can't Breathe hier

New Moves: The Garden

Pascal Johnson en Sem Sjouke

Bekijk The Garden hier

New Moves: Absence

Daniel Robert Silva

Bekijk Absence hier

New Moves: Nana para el Alma

Pascal Johnson en Sem Sjouke

Bekijk Nana para el Alma hier

Passing Shadows - Remi Wörtmeyer

Passing Shadows is een pas de deux die is gemaakt door Remi Wörtmeyer, eerste solist bij Het Nationale Ballet. 

Remi: "Passing Shadows is een werk dat ik heb gemaakt voor het New Moves programma van HNB. De choreografie en de titel beschrijven de schaduwen die door onze relaties heengaan. De indrukken van het verleden vormen ons heden en deze momenten, die als schaduwen zijn, volgens ons door het leven. Wij zijn de som van onze passerende schaduwen."

Het werk wordt gedanst door de prachtige Jinjing Mao en Clemens Fröhlich en de kostuums die de dansers dragen zijn gemaakt en geschilderd door Remi zelf. Met muziek van Rachmaninov. 

Passing Shadows - Remi Wörtmeyer
Gedanst door Jingjing Mao en Clemens Fröhlich

 

I Can't Breathe - Beatrix Kuperus

Tijdens de lockdown was Beatriz Kuperus, élève bij Het Nationale Ballet, in haar thuisstaat Colorado. Beatriz werd bewogen door een urgente persoonlijke behoefte om de rauw en het onderdrukkende verdriet te uiten die over de hele werden verspreid. En dat heeft ze gedaan. Ze creërde een nieuwe choreografie, met als titel "I Can't Breathe', in de bergen van Colorado. 

 

I Can't Breathe - Beatriz Kuperus
Gedanst door Beatriz Kuperus | Muziek: ‘’Vocalise’’ ("The Ninth Gate") van Wojciech Kilar

 

The Garden  - Pascal Johnson en Sem Sjouke

Dutch National Ballet X Kröller-Müller Museum

De dansfilm 'The Garden' is een samenwerking tussen het Kröller-Müller en twee dansers van Het Nationale Ballet, Pascal Johnson en Sem Sjouke. Deze dansers werden tijdens hun bezoek aan het museum in juli geïnspireerd door het kunstwerk Le Jardin D'email en besloten iets te creëren om het werk na haar restauratie opnieuw in de spotlights te zetten. 

Het resultaat hiervan is dansfilm 'The Garden', op Hania Rani's compositie Summer. Dit werk heeft als doel de ervaring van het bezoeken van de sculptuur Le Jarding D'email te omvatten in dans en film. Pascal en Sem werden beide erg geraakt door de sculptuur en de nevenschikking van de geheel witte betonnen tuin, omgeven door de natuur van de Hoge Veluwe, die het presenteert. Dit weerspiegelt de natuurlijke relatie tussen de dansers in de film en de manier waarop de choreografie is aangepast aan de ruimte, net zoals de tuinen zijn aangepast voor Jean Du Buffet's sculptuur. 

 

The Garden - Pascal Johnson en Sem Sjouke
Choreografie en productie: Pascal Johnson | Regie en film: Sem Sjouke | Kostuumontwerp: Michelle Cantwell | Gedanst door Riho Sakamoto, Khayla Fitzpatrick, Remy Catalan, Martin ten Kortenaar en Daniel Montero Real

Foto: Kayla Fitzpatrick

 

Absence - Daniel Robert Silva

"As a black artist I felt the necessity to express the way I feel in this very hard and challenging times. We all deserve to be free, respected and seen! I want to thank my great friend Robin van Zutphen, who made this possible. Sarali thank you for capturing and adding your perspective in this project. Special thanks to NDSM Loods for opening up your beautiful space for us." Daniel Robert Silva

Absence - Daniel Robert Silva
Choreografie: Robin van Zutphen | Filmmaker: Sarali

investeren in nieuw choreografisch talent is een 'must', daarom zijn we New moves online gestart.

- Ted Brandsen, Artistiek directeur van Het Nationale Ballet

 

Nana para el alma - Pascal Johnson en Sem Sjouke

Where can I find peace? Where can I go?  How can I find a place, between struggle and acceptance. Where can I soothe my soul?

De eerste video getiteld Nana para el Alma is gemaakt door Corps de Ballet danser Pascal Johnson en Grand Sujet Sem Sjouke. Pascal: “Het concept en de choreografie voor deze dans is ontstaan tijdens de lockdown. In deze tijdelijke realiteit werden we gedwongen te onthaasten, een weg te vinden in het nieuwe normaal. Nana para el Alma was een manier om mezelf opnieuw te verbinden met dans en mijn liefde voor de danskunst te herontdekken.” Sem Sjouke heeft de choreografie geregisseerd en gefilmd. “Het was bijzonder om samen aan dit project te werken en mijn choreografie door de lens van Sem te ervaren. Het zet de dans in een nieuw perspectief.”

Pascal heeft zich laten inspireren door de muziek, ‘Nana’ van de Spaanse singer-songwriter Rosalía, en de locatie, de Pythonbrug. De 93 meter lange, rode, slangachtige brug tussen Sporenburg en Borneo-eiland. Een van de meest bijzondere bruggen in Amsterdam.

Nana para el Alma - Pascal Johnsen en Sem Sjouke
Gedanst door Pascal Johnson | Regie en film: Sem Sjouke | Kostuumontwerp: Asa Carney