Nationale Opera & Ballet presenteert

Nederlands Dans Theater Everything is new

Start verkoop 02 jun 12:00

Everything is new

Het NDT 1-programma Everything is New combineert verschillende artistieke stemmen. De Israëlische choreograaf Roy Assaf, een nieuw gezicht bij het gezelschap, creëert voor dit programma een wereldpremière. De uitgesproken danstaal van Assaf contrasteert sterk met het tweede werk dat wordt gepresenteerd: het veelgeprezen Walk the Demon van Marco Goecke. Everything is New wordt aangevuld met een derde, nog nader aan te kondigen, ballet.

Marco Goecke: Walk the Demon

“Ik vind het dramatisch en groot, maar tegelijkertijd reflecterend en intiem”, zegt Marco Goecke over Walk the Demon, dat in 2018 in première ging in Den Haag. De choreograaf laat de NDT 1-dansers naast hun lichamen ook hun eigen stem gebruiken; gierend, brullend, vloekend, soms fluisterend. De titel van de voorstelling is ontleend aan een lied van de band Antony and the Johnsons, dat Goecke in Walk the Demon gebruikt.

Sinds 2013 is Marco Goecke (Duitsland) associate choreographer bij NDT. Voor NDT creëerde hij o.a. Thin Skin (2015), Woke up Blind (2016), Wir sagen uns Dunkes (2017), Walk the Demon (2018) en Kunstkamer (2019). Voor Midnight Raga (2017) ontving hij de Zwaan voor ‘meest indrukkwekkende dansproductie’. Vanaf seizoen 2019-2020 is Goecke balletdirecteur bij Staatsoper Hannover.

Roy Assaf: wereldpremière

De Israëlische Roy Assaf die een wereldpremière zal brengen, werkt sinds 2010 als freelance choreograaf. Daarvoor werkte hij van 2003 tot 2009 als performer en choreografisch assistent voor Emanuel Gat. Assaf wordt alom geprezen voor zijn specifieke en uitgesproken danstaal en ontving voor zijn werk meerdere prijzen. Hij creëerde voor onder andere Théâtre National de Chaillot, Jacob’s Pillow, The Royal Swedish Ballet en de Batsheva Dance Company. Dit seizoen creëert Assaf voor het eerst een wereldpremière voor NDT 1.

Derde choreografie: nog niet bekend
 

 

    di 04 feb Theaterkrant over Walk the Demon

    “Walk the Demon is een spel van verleiden en uithalen: de hand die aait kan elk moment veranderen in een klauw”

    di 04 feb NRC - Walk the Demon

    ‘Mesmerized by the miracle of great dance’

WALK THE DEMON

Choreografie
Marco Goecke

WERELDPREMIÈRE

Choreografie
Roy Assaf

nnb DERDE CHOREOGRAFIE
Deze wordt in de loop van het seizoen bekend gemaakt 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. Een verkorte versie van de inleiding is ook als podcast op deze website te vinden.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes