Nationale Opera & Ballet presenteert

The School of Life Damiaan Denys / Dirk Wachter / Paul Verhaeghe

Deze productie was te zien in december 2019

De Vlaamsche School: de illusie van chronisch geluk

Een gesprek tussen hoogleraren Damiaan Denys, Dirk de Wachter en Paul Verhaeghe.

Geleid door Marjan Slob.

 

We waren nooit eerder zo rijk, veilig en welvarend, en toch worden we overspoeld door een golf van depressies, burn-outs en eenzaamheid. Hoe kan het dat we meer begrijpen en meer kunnen, maar dat toch miljoenen mensen leegte en ongeluk ervaren? Waarom kunnen we de immense hoeveelheid zelfhulpkennis en inzichten in persoonlijke ontwikkeling zo moeilijk omzetten in een tevredenheid met het leven, in meer voldoening en geluk?

Op zaterdagmiddag 21 december delen Damiaan Denys, Dirk de Wachter en Paul Verhaeghe, enkele favoriete denkers over psychisch falen en welzijn, hun diagnose over onze samenleving om de paradox van welvaart en ongeluk beter te begrijpen. In een verdiepende conversatie bespreken ze hun ideeën en adviezen over hoe we een beter, mooier en voller leven kunnen leiden.

De drie experts, een psychoanalyticus, een systeemtherapeut en een neurobiologisch psychiater - allen afkomstig uit België - hebben een miljoenenpubliek opgebouwd met hun vernieuwende kijk op hoe we moeten leven. Zij raken samen een gevoelige snaar: de uit de bocht gevlogen drang om permanent gelukkig te willen zijn, kunnen we beter vervangen door het omarmen van lijden en de acceptatie van teleurstellingen. Juist dat geeft ons uiteindelijk meer vreugde, tevredenheid en verbondenheid. Want het idee dat we chronisch gelukkig kunnen zijn, is niet meer dan een illusie. Maar wel een hele schadelijke illusie. Hoe komt het toch dat we hierin blijven geloven?

 

Dirk de Wachter

Dirk de Wachter

Damiaan Denys

Paul Verhaeghe

De opzet

Denys, De Wachter en Verhaeghe geven elk een korte introductie van hun ideeën en oplossingen op basis van hun meest recente werk en interesses. Aansluitend gaan ze met zijn drieën onder leiding van Marjan Slob in gesprek gedurende vijf kwartier. Dit gesprek zal bestaan uit drie onderdelen: een analytische fase waarin ze gezamenlijk proberen een beeld te krijgen van de paradox van welvaart en ongeluk. Aansluitend gaat Nederland op de sofa en bespreken ze de oplossingsrichtingen voor een leven gericht op eudaimonia: duurzame voldoening en vreugde. Tot slot richten zij zich samen op de organisatie van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en vooral hoe deze meer effectief en eigentijds wordt ingericht. Na elk blok is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Praktische informatie

datum: zaterdag 21 december 2019
deuren open: 11:00
begintijd: 11:30
eindtijd: 14:00
pauze: 30 min
taal: Nederlands
locatie: Nationale Opera & Ballet
adres: Amstel 3, 1011 PN Amsterdam

Kijk hier voor meer informatie over de sprekers en kaartverkoop:

INFO en TICKETS

 

Beeld: Sadaf Hosseni