De Nationale Opera presenteert

Opera Forward Festival 2020

Deze productie was te zien in maart 2020

Vijf jaar Opera Forward Festival

Het door de regering vooralsnog afgekondigde verbod op evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni 2020 ter bestrijding van het coronavirus, betekent dat Nationale Opera & Ballet tot die datum is gesloten. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

 

Het Opera Forward Festival staat volledig in het teken van de toekomst van opera. Jonge talenten, nieuwe werken, een nieuw publiek: dat zijn de elementen die het hart van het festival bepalen. In 2020 beleeft het zijn eerste jubileum dat we vieren met enkele bijzondere activiteiten. Het thema Verandering en Verbazing staat centraal voor de talentopera’s van de jonge makers en sluit naadloos aan op de basisinspiratie van het festival: de zoektocht naar nieuwe verhalen, nieuwe stemmen, nieuwe geluiden.

Aftermovie OFF 2019

Jubileum
Het Opera Forward Festival (OFF) beleeft in 2020 zijn eerste jubileum. De beweging die vijf jaar geleden door Pierre Audi geïnitieerd en gerealiseerd werd, werpt haar vruchten af. Daarvan laten wij graag in deze nieuwe editie de voortgang zien. We brengen naast nieuwe werken en kunstenaars, ook enkele jonge makers van vorige edities samen en geven hen het grote toneel om ons hun blik op de toekomst van de opera te laten tonen. Het jubileum wordt gevierd met een bijzonder project, waarin de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek, een graag geziene gast in operahuizen wereldwijd, musiceert met de jonge generatie. 

Thema
De dynamiek van Change & Astonishment die centraal staat in het seizoen, beperkt zich niet tot het presenteren van klassiekers en nieuwe werken, maar speelt ook op het vlak van de makers. De kunstenaars van vandaag, hoe gaan zij om met de verandering die in onze tijd en in de kunsten plaatsvindt? Wat verbaast hen in de omgang met de grote werken uit het repertoire of de nieuw ge creëerde werken? Welke verhalen willen zij ons vertellen?

Volgende generaties
Maar ook: wie zijn de makers van de volgende generatie? Wat betekent opera voor hen? Hoe gaan zij om met grote kunstvormen uit een andere tijd? Welke veranderingen hebben zij op het oog en – omgekeerd – hoe verandert de confrontatie met die kunstvormen hun eigen blik op de wereld? Want ook daar gaat de dynamiek in twee richtingen: de verbazing van de jonge generatie over de overgeleverde verhalen van de oude, en de verbazing van de oude generatie over wat de jongeren ons te bieden hebben. 

Familie-opera
Centraal staat ook de vraag naar het publiek van de volgende generatie. Hoe kijken zijn naar opera? Wat verwachten ze van het genre en waar kan opera verrassen, verbazen, verwonderen? Voor het eerst presenteert OFF ook voorstellingen voor kinderen. Een lied voor de maan naar een tekst van Toon Tellegen werd gecomponeerd door een OFF’er van het eerste uur, de Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar

OFF blijft na vijf jaren een richtingwijzer voor de toekomst van een zich steeds veranderende opera. In de hoop dat ze ons blijft verbazen.

 

OFF Nights

20 - 22 maart

HET HART VAN OFF

Het hart van het Opera Forward Festival klopt het snelst tijdens de OFF Nights. Drie dagen lang is Nationale Opera & Ballet de thuisbasis van studenten, talenten en jong publiek. Op allerlei plekken in het theater stuit je op voorstellingen, lezingen, jamsessies en installaties. Tijdens deze jubileumeditie van OFF neemt een collectief van jonge makers en performers bezit van het grote podium met een caleidoscopische voorstelling, gemaakt onder leiding van een internationaal team van gerenommeerde theatermakers.
 

TALENTOPERA’S

Tijdens de OFF Nights gaan vijf korte opera’s in première, gemaakt door teams van studenten van uiteenlopende kunstdisciplines. Opera is voor hen geen kunstvorm met vaste regels, maar een uitnodiging om vanuit verschillende kunsten en (sub)culturen samen te komen en een collectief experiment aan te gaan. Gedurende een half jaar werken de studenten als collectief aan hun eigen productie, geïnspireerd door het festivalthema: Change & Astonishment.
 

Kijk voor meer informatie op:

operaforwardfestival.nl

 

PROGRAMMA OFF ’20

 
13 – 19 maart 2020
Internationaal Theater Amsterdam
 
16 maart – 5 april 2020
Nationale Opera & Ballet
 
17 en 19 maart 2020
Muziekgebouw aan 't IJ
 
20 en 22 maart 2020
Nationale Opera & Ballet
 
18 – 25 maart 2020
CC Amstel
 
20 – 22 maart 2020
Nationale Opera & Ballet
 

Voor meer informatie over het complete festivalprogramma, zie:

operaforwardfestival.nl

 

Opera Forward Festival wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Productiepartner Opera Forward Festival

Partner OFF-Talents

 

Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet