De Nationale Opera presenteert

Gratis lezing Pag/Cav door Joep Leerssen

Deze productie was te zien in september 2019

"Fel-realistisch" melodrama over de zelfkant van de samenleving

De aantrekkingskracht van verhalen over sombere mannentrots, passie en geweld…

Cavalleria rusticana en Pagliacci (1890/1892) zijn allebei voorbeelden van de laat-negentiende-eeuwse naturalistische opera. De setting is niet langer die van de aristocratie of het feodale verleden, maar de hedendaagse samenleving. Meer precies: de minder gegoeden in de hedendaagse samenleving – Siciliaanse boeren en rondtrekkende komieken.

Waarom die verschuiving van historische adel naar hedendaagse armoedzaaiers? En waarom blijven de verhaallijnen niettemin om "eer" en eerwraak draaien? Cultuurhistoricus Joep Leerssen laat zijn licht schijnen over wat er speelde in de Europese post-romantische verbeelding van de late negentiende eeuw. Wat bleef conventioneel? Wat veranderde er innovatief, en wat was er creatief en ongewoon in deze ‘veristische’ opera’s, met hun moordlustige mannen, hun getroubleerde vrouwen, hun valse glimlach en hun overdonderend sentiment? En waarom doen ze ons nu aan The Godfather en Batman’s Joker denken?

Lezing door Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letteren
naar aanleiding van de voorstelling Pagliacci / Cavalleria rusticana
ma. 23 september 2019, 20.00 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
Toegang gratis, reserveren verplicht (via de knop bovenaan deze pagina)

 

 

Lezingen in Nationale Opera & Ballet

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden. 

Meer over de lezingen