Nationale Opera & Ballet presenteert

Gratis lezing Mahagonny door Joep Leerssen

Deze productie was te zien in maart 2020

Deze lezing is geannuleerd vanwege maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Mahagonny en Gomorra: crisis en pretcultuur volgens Brecht en Weill

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt om alle voorstellingen t/m 6 april af te gelasten ten gevolge van de maatregelen van de Rijksoverheid tegen de verspreiding van het Coronavirus. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

Brecht en Weill schreven een cynische, beangstigende en profetische opera die uniek is voor het genre, en tot op heden ongeëvenaard.

Mahagonny: een stad waar je niet hoeft te werken maar 24/7 kunt genieten van eten, drank, seks en af en toe een goed gevecht. In hun opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny schetsen Kurt Weill en Bertolt Brecht deze kapitalistische utopie – die volgens hen wel moet eindigen in chaos en vernietiging. Weill en Brecht plaatsten hun fantasiestad in de VS, op dat moment een schrille collage van crisis, jazz en georganiseerde misdaad. Hun eigen Weimar-Duitsland anno-1930 was daar niet zo héél ver van verwijderd... 

Met hun tegendraadse Mahagonny benaderen ze de operatraditie met een linkse Nieuwe Zakelijkheid. Het antiburgerlijke avant-garde theater van Brecht en de nieuwe, door cabaret en jazz beïnvloede muziek van Weill geven deze opera een cynische, beangstigende en profetische actualiteit die uniek is voor het genre, en tot op heden ongeëvenaard.

Tijdens deze lezing vertelt Joep Leerssen over de ideologische en artistieke beladenheid van Mahagonny, over de roerige première van de opera in 1930 (verstoord door nazi’s) en over de sleutelpositie van deze opera in cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw.

Lezing door cultuurhistoricus Joep Leerssen
naar aanleiding van de voorstelling Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van De Nationale Opera
Tijdstip: ma. 23 maart 2020, 20.00 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
Toegang gratis, reserveren noodzakelijk (via de knop bovenaan deze pagina)

 

Lezingen in Nationale Opera & Ballet

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Meer over de lezingen