De Nationale Opera presenteert

Gratis lezing Die Walküre door Joep Leerssen

Deze productie was te zien in november 2019

Episch drama en klamme erotiek

Met zijn mix van mythologie, taboe en menselijk drama blijft Wagners imposante opera Die Walküre ook vandaag nog intrigeren.

De Walküre, het tweede deel van Wagners Ring-cyclus, verbindt op exemplarische wijze mythe, epiek en drama. De hoofdpersoon Brünhilde is een geprangde bemiddelaar tussen de wereld van goden en mensen, maar de verhaallijn  draait om de noodlottige, al-te-menselijke verhouding tussen Siegmund en Sieglinde, die niet weten dat ze tweelingen zijn en zich onbewust in hun liefde bezondigen aan incest.

De opera blijft tal van intrigerende vragen oproepen. Wagner’s klamme kijk op de erotiek en sekseverhoudingen, zijn meesterschap in het vertalen van epos naar drama, de complexe herkomst en het intrigerende gebruik van mythische elementen, en de manier waarop de opera tot de verbeelding sprak en blijft spreken (ook in het huidige #MeToo-tijdsgewricht): dat alles wordt uit de doeken gedaan door Joep Leerssen, vooraanstaand cultuurhistoriscus en hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Lezing door Joep Leerssen
naar aanleiding van de voorstelling Die Walküre van De Nationale Opera
Tijdstip: do 21 november 2019, 20.00 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
Toegang gratis, reserveren noodzaelijk (via de knop bovenaan deze pagina)

 

Lezingen in Nationale Opera & Ballet

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Meer over de lezingen