Nationale Opera & Ballet presenteert

How to Wilhelmus Concert rondom het Nederlandse volkslied

Deze productie was te zien in september 2018

Van spotlied tot volkslied

Tijdsduur 1:00

Inmiddels is de website How to Wilhelmus online!

Ga naar de site

Alle leerlingen moeten op school het Wilhelmus leren, ‘in zijn historische context’, zo besloot het kabinet. Wat kan zo’n oud lied ons over onszelf vertellen? Waarom zingen wij maar één van de vele versies die er in de loop der eeuwen van het Wilhelmus gemaakt zijn? En hoe doe je dat eigenlijk: een volkslied zingen?

Op Prinsjesdag 2018, dinsdag 18 september, organiseerde Nationale Opera & Ballet het concertprogramma How to Wilhelmus? Eerder dit jaar riepen wij alle Nederlanders met een "Wilhelmus Challenge" op om het volkslied naar hun eigen hand te zetten. Tijdens dit concert gingen we verder met onze verkenning van geschiedenis en de toekomst het volkslied. We hoorden het Wilhelmus in de vorm van het dansende spotliedje dat het ooit was, én in gloednieuwe bewerkingen die gemaakt werden in reactie op onze oproep.

Deze verkenning zal uiteindelijk leiden tot een toolkit die Nationale Opera & Ballet samen met o.a. de Universiteit Utrecht en deskundigen uit het onderwijs ontwikkelt voor jongeren, scholieren en andere belangstellenden, om hen het plezier van samen zingen te laten ervaren en degene die zich aan het Wilhelmus wil wagen op weg te helpen.

Aan het concertprogramma werkten onder anderen Martin Fondse, Messa di Voce en diverse middelbare scholieren mee, onder wie de Spektakelaars, de jongerenamabassadeurs van Nationale Opera & Ballet. Tussendoor ontzenuwde hoogleraar Els Stronks (Universiteit Utrecht) enkele hardnekkige mythen over de historische context van het Nederlandse volkslied.

Tijdens het concert werd ook de winnende inzending van de Wilhelmus Challenge bekend gemaakt: de video "De Waterkoning" van Peter Britsia.