De Nationale Opera presenteert

Trouble in Tahiti / Clemency Leonard Bernstein (1918-1990) / James MacMillan (1959)

$ $
Deze productie was te zien in maart 2018

Let op! Deze voorstelling is in Theater de Meervaart

The American Dream?

Pauzes 1

Van Leonard Bernstein / James MacMillan

Taal Engels

Boventitels Nederlands en Engels

Twee korte opera's geregisseerd door aanstormend Amerikaans talent Ted Huffman.

TROUBLE IN TAHITI

In Bernsteins korte opera Trouble in Tahiti vormen populaire liedjes, herkenbare reclamedeuntjes en een dosis humor de basis voor compromisloze kritiek op het Amerikaanse materialisme. Deze opera in één akte gaat over de onderhuidse huwelijksproblemen van Sam en Dinah, een jong stel dat in een Amerikaanse buitenwijk woont. In tegenstelling tot het ideaalbeeld van The American Dream, zijn Sam en Dinah wanhopig ongelukkig.

CLEMENCY

Clemency van de Schotse componist James MacMillan is een kleinschalige opera met vijf zangers (vier mannen, één vrouw) en een kamerensemble van uitsluitend strijkers, om een compacte, homogene klank te creëren. Het verhaal gaat over Abraham en Sarah die worden bezocht door drie mysterieuze personen. Zijn het engelen, goddelijke wezens of misschien terroristen? MacMillan ziet eerder het verband met mensen van nu en hun lotgevallen dan met Bijbelse drama’s in Hollywoodstijl.

Opera Forward Festival

Trouble in Tahiti / Clemency is geprogrammeerd in het kader van Opera Forward Festival. Dit festival verkent met toonaangevend nieuw werk de toekomst van opera.  Bekijk het hele programma.

Over deze productie

Aanstormend Amerikaans regietalent Ted Huffman studeerde aan Yale University en maakte deel uit van het San Francisco Merola Opera Program. Recent regisseerde hij Luke Styles’ Macbeth, waarvoor hij ook het libretto schreef. In 2016 regisseerde hij de wereldpremière van 4.48 Psychosis van componist Philip Venables in het ROH Covent Garden waarvoor hij de ‘UK Theatre Award for Achievement in Opera’ ontving. Hij regisseerde eerder bij DNO talent met veel succes Les mamelles de Tirésias.

Duncan Ward, de jonge talentvolle Britse dirigent, leidt het Nederlands Kamerorkest  en maakt zijn debuut bij De Nationale Opera.

Nieuwe productie De Nationale Opera talent

Ted Huffman

Regisseur

Ted Huffman studeerde aan Yale University en maakte deel uit van het San Francisco Merola Opera Program.

Duncan Ward

Muzikale leiding

De Britse dirigent Duncan Ward werkt regelmatig met verschillende toonaangevende ensembles en operahuizen.

Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Kamerorkest is samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest de vaste orkestpartner va De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Het Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals. Het Nederland Kamerorkest werd in 1955 opgericht. Sinds 2004 voert meesterviolist Gordan Nikolić de artistieke leiding. Het orkest verbindt artistieke excellentie met gastvrijheid voor een breed publiek en neemt in een omvangrijk programma voor educatie en talentontwikkeling verantwoordelijkheid voor de toekomst van klassieke muziek en opera. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen. In samenwerking met De Nationale Opera weet het orkest zowel klassieke opera’s en kameropera’s als ook nieuw muziektheater in kleinere bezettingen te realiseren. In seizoen 2016 - 2017 speelde het Nederlands Kamerorkest Le nozze di Figaro. In april volgt A Dog’s Heart.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Duncan Ward
Regie
Ted Huffman
Choreografie
Sam Pinkleton
Decor
Elena Zamparutti
Kostuums
Gisella Cappelli
Licht
Alex Brok
Video
Pierre Martin
Orkest
Nederlands Kamerorkest
TROUBLE IN TAHITI
Dinah
Turiya Haudenhuyse
Sam
Sebastià Peris i Marco
The Trio
Kelly Poukens
Lucas van Lierop
Dominic Kraemer
CLEMENCY
Sarah
Jenny Stafford
Abraham
Frederik Bergman
The Triplets
Lucas van Lierop
Stefan Kennedy
Alexander de Jong

Founding Partners

    

 

 

Productiepartner

 

Partners

 

Jonge Musici Fonds, Aafje Heynis Fonds & Romke Kalma Fonds