Nationale Opera & Ballet presenteert

Foyeravond Stap in de wereld van de makers

Koop kaarten Of bel:
+3120 625 5455

Programma rondom de voorstelling

Tijdsduur 1:15

Een avond rondom Das Floß der Medusa. Hoe een gruwelijke geschiedenis tot een aangrijpende opera kan leiden.

In het kort

Ook in seizoen 2017-2018 presenteert Nationale Opera & Ballet weer Foyeravonden: toegankelijke avonden waar thema’s uit de opera- en balletvoorstellingen worden uitgediept en waar het werk van wereldberoemde choreografen en componisten niet alleen wordt besproken maar ook getoond en ten gehore gebracht.

Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, als opwarmertje voor de voorstelling.

De Foyeravonden beginnen om 20.30 uur en duren ongeveer 60 tot 75 minuten.

 

Das Floß der Medusa - 26 februari

Op maandag 26 februari organiseert De Nationale Opera een Foyeravond rondom Das Floß der Medusa van Hans Werner Henze. Een avond over een gruwelijke geschiedenis en de aangrijpende kunstwerken die erop geïnspireerd zijn. 

Twaalf dagen lang dobbert een groep vergeten schipbreukelingen stuurloos rond op zee. Bijna niemand overleeft de ramp. Geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de schipbreuk van de Méduse schreef Hans Werner Henze een vurig politiek oratorium. De roemruchte regisseur Romeo Castellucci maakt er een indringende opera van, die onvermijdelijk associaties oproept met de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee.

Tijdens de foyer-avond op 26 februari duiken we in de geschiedenis van de scheepsramp en de kunstwerken die eruit voortkwamen. Hoe kon het dat de schipbreukelingen destijds aan hun lot werden overgelaten? En waarom hebben kunstenaars dit verhaal steeds weer aangegrepen voor een aanklacht tegen de misstanden in hun eigen tijd?

 

Programma

Essayist Cyrille Offermans beschrijft de ramp uit 1816 en het provocatieve schilderij dat Théodore Gericault er twee jaar later over maakte (nu één van de topstukken van het Louvre). Bart Hermans vertelt over het vlammende politieke oratorium dat Hans Werner Henze in 1968 over de gebeurtenis schreef. En we horen hoe Romeo Castellucci in zijn enscenering verbanden legt met de actualiteit.

De avond wordt muzikaal ondersteund door repetitor Jan-Paul Grijpink die passages uit het oratorium laat horen en samen met twee zangers liederen uitvoert van Moritz Eggert, Peter Schat… en natuurlijk ook van Henze zelf.

 

 

Entree

Om 20.00 uur gaan de deuren en de bar open; de avond begint om 20.30 uur en zal ongeveer een uur en een kwartier duren. Na afloop blijft de bar geopend.

Standaard - € 10
Studenten - € 7,50
Vrienden/Gouden Vrienden (ballet) en Operavrienden/Operafans - € 7,50

Prijzen zijn exclusief boekingskosten. Kaarten voor voorstellingen kunnen apart worden aangeschaft.

Bent u OperaDonateur? Dan nodigt De Nationale Opera u van harte uit om de Foyeravonden - met het thema opera - als onze gast, gratis te bezoeken. Aanmelden kan via steun@operaballet.nl of 020 551 8823.

Bent u lid van de Geefkringen van Het Nationale Ballet? Dan nodigt Het Nationale Ballet u van harte uit om de Foyeravonden - met het thema ballet - als onze gast, gratis te bezoeken. Aanmelden kan via balletvrienden@operaballet.nl of 020 551 8218.

Patronen van Nationale Opera & Ballet zijn welkom bij de foyeravonden van zowel opera als ballet. 

 

Foyeravonden 2017 - 2018

ma 12 maart Dutch Doubles
ma 23 april La clemenza di Tito
ma 28 mei Les contes d'Hoffmann