Het Nationale Ballet presenteert

Dutch Doubles Annabelle Lopez Ochoa, Ernst Meisner, Hans van Manen, Wubkje Kuindersma

Verrassende duo’s in muziek en dans

Tijdsduur 2:10

Pauzes 2

Na het succes in 2014 van Dutch Doubles brengt Het Nationale Ballet nu een tweede editie uit. Opnieuw met enkel wereldpremières! Dit keer gaan in Nederland gevestigde choreografen de dialoog aan met vier beroemde musici.

In het kort

Het Nationale Ballet streeft ernaar om met grote regelmaat wereldpremières te presenteren. Ook internationaal wordt dit opgemerkt. Zo riep The New York Times ons uit tot een van de vijf balletgezelschappen die, door het voortdurend uitbrengen van nieuwe creaties, een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de danskunst leveren. Verguld met die erkenning tonen wij u in Dutch Doubles wereldpremières van Ernst Meisner en Annabelle Lopez Ochoa en bijzondere werken van Hans van Manen en Wubkje Kuindersma, gecreëerd in nauwe samenwerking met musici die zij bewonderen.

creatie

Annabelle Lopez Ochoa en Wende

Annabelle Lopez Ochoa is half Colombiaans, half Belgisch, maar maakte als danseres naam in Nederland. In diezelfde tijd begon ze ook met choreograferen. De afgelopen jaren nam haar carrière een internationale vlucht. Zo creëerde ze recent werk voor onder meer New York City Ballet, English National Ballet, Scottish Ballet en Ballet Moscow. Voor Last Resistance, de choreografie die Lopez Ochoa voor Dutch Doubles 2018 maakt, laat zij zich inspireren door een van de bekendste en meest veelzijdige singer-songwriters van ons land: Wende Snijders.

Ernst Meisner en Remy van Kesteren

Nederlander Ernst Meisner is niet alleen artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet, hij heeft zich ook tot een in het oog springende choreograaf ontwikkeld. Hij creëerde diverse succesvolle werken voor zowel Het Nationale Ballet als de Junior Company. In Dutch Doubles 2018 werkt Meisner samen met een van de grootste internationale talenten op de harp: Remy van Kesteren. In de eerste Dutch Doubles-editie creëerde Van Kesteren samen met Hans van Manen het juichend onthaalde  Dances with Harp. Sindsdien is de harpist een nieuwe, meer eigentijdse weg ingeslagen. Hij componeert tegenwoordig ook zijn eigen muziek en heeft een eigen band.

Hans van Manen

Als enige van de vier choreografen van Dutch Doubles (2014) is Hans van Manen in deze editie weer van de partij. Met  Déjà vu, dat hij in 1995 creëerde voor Nederlands Dans Theater, brengt hij een pas de deux op een bekende compositie van Arvo Pärt, 'Fratres'. De spanning tussen de seksen blijft het hele duet voelbaar. Als altijd weet Van Manen de kern van menselijke relaties in dans weer te geven. Déjà vu is met zwart-glanzende tricots mooi en sober aangekleed door Keso Dekker. De in deze sfeer passende belichting is van Joop Caboort. De pas de deux zal onder meer uitgevoerd worden door 1ste solisten Marijn Rademaker en Igone de Jongh, met op piano Olga Khoziainova en op viool Hebe Mensinga.

 

Wubkje Kuindersma en Michael Benjamin

Van Wubkje Kuindersma is de pas de deux Two and Only te zien. Samen met Michael Benjamin zocht Kuindersma twee nummers uit die op toneel live worden begeleid door Benjamin: Long Overdue en From Blue to Red. Haar choreografie is geen letterlijke interpretatie van de muziek; ze wil meerdere kanten van de liefde laten zien, de verschillende kleuren van een relatie, hoe liefde voorbij kan gaan en toch een rol blijft spelen. De titel Two and Only is een knipoog naar de uitdrukking ‘the One and Only’. Voor Kuindersma refereert de titel zowel aan de twee kunstvormen, dans en muziek, die elkaar aanvullen en versterken, als aan de unieke combinatie van individuen die samen een live voorstelling maken: de danser en de musicus in dit geval.

Muziek

 

Last Resistance - wereldpremière Annabelle Lopez Ochoa

Muziek

Wende

 

Wereldpremière - Ernst Meisner

Muziek

Remy van Kesteren (compositie, harp)

Nieuw werk voor harp, band en orkest, met o.a. de volgende musici:

Raphaela Danksagmüller (duduk)
Martin Fondse (keys)
Ties Mellema (sax (bariton en alt))
Sean Fasciani (bas)
Maikel Claessens (percussie/vibrafoon)

 

Déjà vu - Hans van Manen

Muziek

Arvo Pärt - Fratres, version for violin and piano

Piano: Olga Khoziainova

Viool: Hebe Mensinga

 

Two and Only - Wubkje Kuindersma

Muziek

Michael Benjamin

 

Muzikale begeleiding
 

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een bijzonder karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen diverse (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe. 

foyeravond

Stap in de wereld van de makers van Dutch Doubles tijdens de foyeravond op maandag 12 maart. 

  ma 06 feb Dutch Doubles (2014) - de Volkskrant ****

  ‘Ze schelen bijna zestig jaar, maar wat zijn ze intensief en gedurfd met elkaar opgetrokken: choreograaf Hans van Manen en harpvirtuoos Remy van Kesteren brengen Dances with Harp als een spannende trektocht van drie dansparen langs van kleur en klank verschietende harpcomposities.’

  di 29 apr Dutch Doubles (2014), Het Parool ****

  Ontroerend tasten naar onzekerheid

  di 19 dec Dutch Doubles (2014) - De Telegraaf ****

  ‘’Zo spannend en springlevend kan neoklassieke dans dus zijn.’’

  di 19 dec Dutch Doubles (2014) - Dans Magazine

  ‘’Dutch Doubles is (…) een avond vol prachtig ballet.’’

  di 19 dec Dutch Doubles (2014) - Noordhollands Dagblad

  ‘’Dutch Doubles toont kunst in al zijn facetten en is alleen daarom al een memorabel programma.’’

  di 19 dec Dutch Doubles (2014), Bachtrack ***

  ‘’Dutch Doubles is a successful experiment.’’