Het Nationale Ballet presenteert

Dutch Doubles Annabelle Lopez Ochoa, Ernst Meisner, Hans van Manen, Wubkje Kuindersma

Deze productie was te zien in maart 2018

Verrassende duo’s in muziek en dans

Tijdsduur 2:10

Pauzes 2

Na het succes in 2014 van Dutch Doubles brengt Het Nationale Ballet nu een tweede editie uit. Dit keer gaan in Nederland gevestigde choreografen de dialoog aan met vier beroemde musici.

Het Nationale Ballet streeft ernaar om met grote regelmaat wereldpremières te presenteren. Ook internationaal wordt dit opgemerkt. Zo riep The New York Times ons uit tot een van de vijf balletgezelschappen die, door het voortdurend uitbrengen van nieuwe creaties, een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de danskunst leveren. Verguld met die erkenning tonen wij u in Dutch Doubles wereldpremières van Ernst Meisner en Annabelle Lopez Ochoa en bijzondere werken van Hans van Manen en Wubkje Kuindersma, gecreëerd in nauwe samenwerking met musici die zij bewonderen.

Bekijk hier welke dansers, zullen dansen in Dutch Doubles.

Bekijk de trailer van Dutch Doubles

Ernst Meisner en Remy van Kesteren

Nederlander Ernst Meisner is niet alleen artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet, hij heeft zich ook tot een in het oog springende choreograaf ontwikkeld. Hij creëerde diverse succesvolle werken voor zowel Het Nationale Ballet als de Junior Company. In Dutch Doubles 2018 werkt Meisner samen met een van de grootste internationale talenten op de harp: Remy van Kesteren. In de eerste Dutch Doubles-editie creëerde Van Kesteren samen met Hans van Manen het juichend onthaalde  Dances with Harp. Hierin speelde hij nog composities van anderen, voor deze Dutch Doubles schreef hij zelf de muziek, zijn eerste compositie voor een heel orkest. Ernst Meisner brengt samen met Van Kesteren nieuw werk: Impermanence, een choreografie over persoonlijke verhalen, ontmoetingen en menselijke interactie. 

 

Wubkje Kuindersma en Michael Benjamin

Van Wubkje Kuindersma is de pas de deux Two and Only te zien. Samen met Michael Benjamin zocht Kuindersma twee nummers uit die op toneel live worden begeleid door Benjamin: Long Overdue en From Blue to Red. Haar choreografie is geen letterlijke interpretatie van de muziek; ze wil meerdere kanten van de liefde laten zien, de verschillende kleuren van een relatie, hoe liefde voorbij kan gaan en toch een rol blijft spelen. De titel Two and Only is een knipoog naar de uitdrukking ‘the One and Only’. Voor Kuindersma refereert de titel zowel aan de twee kunstvormen, dans en muziek, die elkaar aanvullen en versterken, als aan de unieke combinatie van individuen die samen een live voorstelling maken: de danser en de musicus in dit geval.

 

Hans van Manen

Als enige van de vier choreografen van Dutch Doubles (2014) is Hans van Manen in deze editie weer van de partij. Met  Déjà vu, dat hij in 1995 creëerde voor Nederlands Dans Theater, brengt hij een pas de deux op een bekende compositie van Arvo Pärt, 'Fratres'. De spanning tussen de seksen blijft het hele duet voelbaar. Als altijd weet Van Manen de kern van menselijke relaties in dans weer te geven. Déjà vu is met zwart-glanzende tricots mooi en sober aangekleed door Keso Dekker. De in deze sfeer passende belichting is van Joop Caboort. De pas de deux zal onder meer uitgevoerd worden door 1ste solisten Marijn Rademaker en Igone de Jongh, met op piano Olga Khoziainova en op viool Hebe Mensinga.

 

Annabelle Lopez Ochoa en Wende

Annabelle Lopez Ochoa is half Colombiaans, half Belgisch, maar maakte als danseres naam in Nederland. In diezelfde tijd begon ze ook met choreograferen. De afgelopen jaren nam haar carrière een internationale vlucht. Zo creëerde ze recent werk voor onder meer New York City Ballet, English National Ballet, Scottish Ballet en Ballet Moscow. Voor Last Resistance, de choreografie die Lopez Ochoa voor Dutch Doubles 2018 maakt, laat zij zich inspireren door een van de bekendste en meest veelzijdige zangeres van ons land: Wende Snijders.

Muziek

Impermanence - Ernst Meisner
Muziek
Remy van Kesteren (compositie, harp)

Nieuw werk voor harp, band en orkest, met o.a. de volgende musici:
Martin Fondse (keys)
Ties Mellema (bariton-, altsaxofoon)
Sean Fasciani (bas)
Maikel Claessens (slagwerk, vibrafoon)
Richard Jansen (slagwerk, vibrafoon)
Raphaela Danksagmüller (duduk)

Muziekeditor:
Damiano Pascarelli

Two and Only - Wubkje Kuindersma
Muziek
Michael Benjamin
Long Overdue
From Blue to Red

Michael Benjamin (zang, gitaar en piano)

Déjà vu - Hans van Manen
Muziek
Arvo Pärt - Fratres, version for violin and piano
Olga Khoziainova (piano)
Hebe Mensinga (viool)

Last Resistance - wereldpremière Annabelle Lopez Ochoa
Muziek
Wende
Arrangeur/orkestrator: Marijn van Prooijen
Ask The Tree, Black Feather,
Last Resistance, The Garden,
Nude, Devil’s Pact

Wende (zang)
LudoWic (basgitaar en elektronica)
Dave van den Dries (slagwerk)
Maarten van Damme (gitaar)

 

Muzikale begeleiding

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een bijzonder karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen diverse (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.

Ernst Meisner, Marijn Rademaker & Igone de Jongh
Ernst Meisner, Igone de Jongh & Marijn Rademaker
Ernst Meisner & Giovanni Princic
Daniel Camargo & WENDE
Annabelle Lopez Ochoa & Sasha Mukhamedov
Daniel Robert Silva, James Stout & Edo Wijnen
Annabelle Lopez Ochoa & smartphone
Marijn Rademaker & Igone de Jongh (Hans van Manen)
Marijn Rademaker & Igone de Jongh (Hans van Manen)
  ma 26 mrt Dutch Doubles 2018 - Trouw****

  “Over solisten gesproken: de charmante Marijn Rademaker is na een langdurige blessuretijd nu écht helemaal alive and kicking. Behalve in Hans van Manens duet met Igone de Jongh ‘Dejà Vu’, glanst hij van zelfverzekerdheid in Wubkje Kuindersma’s duet ‘Two and Only’ op de doorleefd gezongen country van de 22-jarige singer-songwriter Michael Benjamin. Ook al zo verrassend, dit ultra-sensitieve duet met wit uitgelichte naakte mannentorso’s. Én goed.”

  ma 26 mrt Dutch Doubles 2018 - Noordhollands Dagblad

  Last Resistance: “Het ballet rockt met Wende en omgekeerd danst de zangeres met het ballet; twee verschillende werelden botsen en strijden met elkaar, maar gaan ook in elkaar op en vloeien samen.”

  ma 26 mrt Dutch Doubles 2018 - NRC ****

  Impermanence: “Van Kesteren creëert afwisselende sferen, van verglijdende klankvelden, ijle zang en meanderende duduk, tot romantische strijkersklanken onder een ‘minimal’ plukkende harppartij.”

  ma 26 mrt Dutch Doubles 2018 - Cultureel Persbureau

  Impermanence: "Choreograaf Ernst Meisner laat dansers als Igone de Jongh, Martin ten Kortenaar, Maia Makhateli en de jonge Salome Leverashvili vakkundig stralen.”

  ma 26 mrt Dutch Doubles 2018 - Noordhollands Dagblad

  Déjà vu: "Igone de Jongh en Marijn Rademaker excelleren in deze uitvoering, waarin het paar de dynamiek van Arvo Pärts compositie ‘Fratres’ nog meer aanzwengelt. De spanning in zowel de gelaagdheid van de muziek als de choreograaf (Hans van Manen) krijgt hierdoor een wonderschone diepgang.”

Podcast

door Jacq Algra

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

Signeersessie

Tijdens iedere tweede pauze van de Dutch Doubles-voorstellingen vanaf zondag 29 maart zal harpist Remy van Kesteren signeren naast de winkel. Deze signeersessies zijn enkel toegankelijk voor bezoekers met een kaartje voor de voorstelling van die dag.