In het kort

In Shostakovich Trilogy verkent Alexei Ratmansky de complexe relatie met zijn geboorteland. Ratmansky, die dit zijn meest persoonlijke werk noemt, geeft een sfeerschets van het leven en de carrière van zijn favoriete Russische componist, die zwaar te lijden had onder de beklemmende greep van het Sovjetregime. Ratmansky laat zich inspireren door werk van Dmitri Sjostakovitsj uit diverse perioden. Met een overvloed aan solo's, kleine ensembles en groepswerk overdondert hij de toeschouwers, terwijl hij door bepaalde frases te herhalen en door de opzet van de drie delen – in elk deel vier of vijf solisten met daarachter een gemengd corps de ballet – de trilogie eenheid verleent.

Neem een kijkje in de studio bij de repetities voor Chamber Symphony, onderdeel van seizoensafsluiter 'Shostakovich Trilogy'.
Bekijk de trailer!

Alexei Ratmansky

Choreograaf

Alexei Ratmansky is opgeleid aan de school van het Moskouse Bolsjoi Ballet en danste daarna onder meer bij het Nationale Ballet van Oekraïne, het Royal Winnipeg Ballet en het Koninklijk Ballet van Denemarken. Juni 2017 bracht hij met Het Nationale Ballet nog een baanbrekend, intens persoonlijk eerbetoon aan Dmitri Sjostakovitsj in zijn 'Shostakovich Trilogy'.

Creatie

De Shostakovich Trilogy, in 2013 gecreëerd voor het American Ballet Theatre, is pas nu in zijn geheel in Europa te bewonderen. Het is voor Het Nationale Ballet een bijzondere eer dat de veelgevraagde Ratmansky de Europese première van zijn Shostakovich Trilogy aan ons gezelschap gunt.

Keso Dekker, die regelmatig nauw samenwerkt met Hans van Manen, maakte het kostuumontwerp voor de Shostakovich Trilogy, het decorontwerp is gemaakt door George Tsypin.

Alexei Ratmansky werd opgeleid aan de balletschool van het Bolsjoi Ballet in Moskou. Hij danste onder meer bij het Nationale Ballet van Oekraïne, het Royal Winnipeg Ballet en het Koninklijk Ballet van Denemarken. Ratmansky was van 2004 tot 2008 artistiek directeur van het Bolsjoi Ballet en sinds 2009 is hij vaste choreograaf bij het American Ballet Theatre. In 2010 maakte hij exclusief voor Het Nationale Ballet een nieuwe versie van het avondvullende klassiek-romantische ballet Don Quichot. In het seizoen 2011-2012 maakte Ratmansky Souvenir d'un lieu cher voor Het Nationale Ballet en in 2014 ging zijn Firebird er in première, in coproductie met American Ballet Theatre.

Muziek

Shostakovich Trilogy

Symphony #9
Chamber Symphony
Piano Concerto #1
Dmitri Sjostakovitsj

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Het Balletorkest is de vaste begeleidingspartner van Het Nationale Ballet.

Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziek educatie tot talentontwikkeling. Het Balletorkest is trots op de hechte relatie met Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chefdirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dat maakt het orkest ongekend flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest is een orkest met een eigen karakter, gedreven om steeds weer haar missie te realiseren: om mensen te raken met muziek.

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding in de Odeonzaal. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

Coproductie van
San Francisco Ballet en American Ballet Theatre

Shostakovich Trilogy Scenery and Costumes courtesy of American Ballet Theatre and San Francisco Ballet.