Nationale Opera & Ballet presenteert

Scenic Route - Nederlands Dans Theater

Deze productie was te zien in februari 2017

Balletten van Sol León & Paul Lightfoot

Tijdsduur 1:45

Pauzes 1

In Scenic Route presenteert NDT 1 twee werken van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot die de artistieke reikwijdte illustreren van dit choreografenduo en hun dansers.

In het kort

De avond bestaat uit twee delen die elkaar weerspiegelen, Singulière Odyssée een wereldpremière en Silent Screen (2005). Voor de nieuwe creatie componeerde Max Richter, sinds jaar en dag samenwerkingspartner van León en Lightfoot, een nieuw stuk. Silent Screen kan worden beschouwd als een transdisciplinaire voorstelling waarin dans, theater, film en muziek moeiteloos samensmelten tot een schilderachtig Gesamtkunstwerk. Hierin wordt León en Lightfoots andere langdurige, creatieve samenwerking met Philip Glass gemarkeerd, die in 2017 tachtig jaar wordt. Scenic Route geldt daarom als blijk van herkenning naar beide componisten die vanaf het begin van de carrière van het choreografenduo een grote rol hebben gespeeld.

De voorstellingen in Den Haag en Amsterdam worden live begeleid door Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe.

Silent Screen, León & Lightfoot.

NDT is één van de meest productieve dansgezelschappen in Nederland, zo niet ter wereld. Met zes programma’s en maar liefst zeven wereldpremières in seizoen 2016/2017 toont het gezelschap een ongeëvenaard aantal nieuwe balletten. Artistiek directeur Paul Lightfoot kiest er bewust voor om veel jonge, maar ook gevestigde choreografen een kans te geven om nieuw werk te maken: “Het gaat om artistieke creatie, niet alleen om choreografie”. 

“…Silent Screen is een zeldzaam meeslepend ballet waarin alle zo specifieke Lightfoot/León ingrediënten zijn samengevoegd tot…tja, noem het een ‘ onoverkomelijk kunstwerk’...Het is met dit meesterwerk onmogelijk niet tot in je ziel te worden geraakt”. Trouw 2006

 

Balletten

Sol León & Paul Lightfoot: Singulière Odyssée - wereldpremière

Muziek: Exiles - Max Richter

 

Sol León & Paul Lightfoot: Silent Screen (2005)

Muziek:

Glassworks (1982): Opening, Floe, Islands, Rubric,  Façades;
The Hours (2002): Closing, Why does someone have to die?

Philip Glass

Inleiding

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding in de foyer. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.