Nationale Opera & Ballet presenteert

Parade Nederlands Dans Theater

Deze productie was te zien in mei 2017

ILLUSIE, ABSURDITEIT EN RITUELEN

Tijdsduur 1:25

NDT 1 presenteert Parade, een voorstelling die volledig wordt gewijd aan het werk van associate choreographer Crystal Pite. Voor dit avondvullende programma danst NDT 1 een vernieuwde versie van Pite’s eclectische meesterwerk Parade (2013) én haar nieuwste werk The Statement (2016), dat speciaal voor NDT gecreëerd werd. 

De Volkskrant  schreef over dit werkt: “Het kwartet heeft alles in zich een dansklassieker te worden, een moderne opvolger van de historische Groene Tafel van Kurt Jooss.” *****

In het kort

Pite benut deze kans om haar bestaande werk verder te verkennen en uit te diepen en verrijking te bieden aan de bestaande personages. Parade is een treffend tafereel van verbeelding, absurditeit en ritueel. De fanfare bands staan in schril contrast met de chaotische parade van clowns, waarmee Pite de spanning benadrukt tussen instinct en intellect, ratio en gevoel en het onbewuste en het bewustzijn. Parade richt zich naar binnen, naar de grenzen van de menselijke geest: verbeelding, dromen en creativiteit.

The Statement - Crystal Pite - NDT 1
Parade - Crystal Pite - NDT 1

NDT is één van de meest productieve dansgezelschappen in Nederland, zo niet ter wereld. Met zes programma’s en maar liefst zeven wereldpremières in seizoen 2016/2017 toont het gezelschap een ongeëvenaard aantal nieuwe balletten. Artistiek directeur Paul Lightfoot kiest er bewust voor om veel jonge, maar ook gevestigde choreografen een kans te geven om nieuw werk te maken: “Het gaat om artistieke creatie, niet alleen om choreografie”. 

Een poëtisch en fantasierijk universum” Trouw 2013

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding in de foyer. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.