Nationale Opera & Ballet presenteert

Open Huis 2017 Zaterdag 8 april

Deze productie was te zien in april 2017

Nationale Opera & Ballet heet iedereen welkom

Tijdsduur 11:00 - 16:00

Zaterdag 8 april 2017 is er traditiegetrouw Open Huis in Nationale Opera & Ballet. Klein en groot, oud en jong, iedereen is welkom. Toegang is gratis.

Het volledige programma vindt u onder aan deze pagina.

In het kort

Ook dit jaar opent Nationale Opera & Ballet het huis voor het publiek met optredens van Het Nationale Ballet, de Junior Company, het Koor van De Nationale Opera en van enkele solisten. Verder zijn er tentoonstellingen, rondleidingen langs de ateliers, greenscreen, knutselworkshop, tafelgesprekken en nog veel meer: kortom voor elk wat wils. Vragen over de techniek, de belichting, de rekwisieten, de kostuums? Onze medewerkers beantwoorden ze met plezier. Kom op tijd en mis niets!

Highlights
 

VR-ballet, Night Fall
Tijdens het Open Huis kunt u in de tot bioscoop omgetoverde vip-room het VR-ballet Night Fall zien. Het is het eerste Virtual Reality ballet ter wereld. Met veel enthousiasme werd het afgelopen zomer onthaald door pers en publiek - het won de publieksprijs Bright VR Awards.

Vele handjes maken prachtig zeemonster
In de knutselworkshop wordt dit jaar door de kinderen gewerkt aan een megagroot zeemonster van plastic afval. Het eindresultaat zal in de foyer te zien zijn bij de jeugdopera Hondenhartje waarin een kapitein met zijn bemanning en hond Sjarik door de 'plastic soep' vaart.

De kapitein voorspelt dat vanuit deze plastic troep een nieuwe levensvorm zal verrijzen, een groot zeemonster. Samen met WASTED (een buurtlaboratorium voor plastic afval upcycling) en Studio Saar (educatieve kunstprojecten voor kinderen) gaan we zijn voorspelling ten uitvoer brengen. Het skelet, maar liefst zes meter lang, is al door ons Decoratelier gebouwd. De afgelopen weken is er al heel veel schoongemaakt plastic verzameld. Hiermee  brengen we tijdens het Open Huis dit monster tot leven. Er zijn heel wat handjes nodig om dit giga knutselwerk voor elkaar te krijgen! Help mee!

 

Open Huis
Hans van den Bogaard ©
Hans van den Bogaard ©
Hans van den Bogaard ©

Als bezoeker van het Open Huis kunt u zelf op onderzoek uit gaan, de diverse ateliers en vele tentoonstellingen bekijken en meedoen aan allerlei activiteiten. Gaat u liever onder begeleiding op pad, dan zijn er ook een aantal georganiseerde rondleidingen.

 

Toneelrondleidingen

Tijdens het Open Huis kunt u een Toneelrondleiding volgen die u langs allerlei bedrijvigheid voert rondom het toneel. U wordt langs plekken geleid waar u normaliter als bezoeker niet mag komen. De rondleiding, die ongeveer drie kwartier tot een uur duurt, wordt gegeven door zeer ervaren vakmensen die vanuit hun expertise veel bijzondere verhalen met u kunnen delen. Startpunt van de Toneelrondleidingen vindt u bij de informatiebalie in de Entreehal. Hier kunt u een kaartje reserveren vanaf 15 minuten voor aanvang van de volgende Toneelrondleiding. Vertrektijden: 11.00, 11.10, 11.20, 13.45, 14.00, 14.15, 14.30

 

Loop mee met…

Enthousiaste medewerkers van Nationale Opera & Ballet zijn ook dit jaar graag uw gids in ons theater. Zij nemen kleine groepen bezoekers mee naar hun favoriete onderdeel in de Open Route en lichten dat vanuit hun expertise toe. Dit is dé mogelijkheid om een shortcut te nemen naar een van de bijzondere activiteiten of tentoonstellingen of om een van onze medewerkers uw vragen te stellen, waarna u als bezoeker weer uw eigen weg vervolgt. U loopt mee vanaf de informatiebalie. Er zijn geen specifieke vertrektijden hiervoor, tussen 11.15 en 13.45 kunt u aansluiten.

 

De Open Route

Dwars door Nationale Opera & Ballet is een Open Route voor u uitgestippeld aan de hand van vele knooppunten. In het voorgebouw zijn deze knooppunten aangegeven door middel van witte paaltjes. In het achtergebouw volgt u de met tape aangegeven ‘rode draad’ op de vloer. Wanneer u bij paaltje nummer 1 begint - gelijk bij de entree - en vervolgens de nummers volgt tot en met 30, heeft u alle onderdelen van het Open Huis gezien.

 

De winkel van Nationale Opera & Ballet

Net als andere jaren is de winkel open voor het publiek tijdens het Open Huis. Een mooie gelegenheid voor een lente-opruiming. Bijzondere affiches van eerdere producties koopt u er al vanaf € 0,50 en cd’s, dvd’s, t-shirts en andere leuke artikelen vanaf € 1,00!

 

Programma Open Huis

11.00 – 12.15

Openbare balletles (zaalprogramma)

 

11.00 – 16.00

Greenscreen (hoofdingang)

Kinderknutselhoek (foyer zaalniveau)

Fototentoonstelling (foyer zaalniveau)

Maquettetentoonstelling (foyer 1ste balkon)

Filmzaal (vip-room)

Kostuumtentoonstelling DNO (entresol)

Film en Virtual Reality ballet (foyer 1ste balkon)

Tekenkamer, Productie- en Voorstellingsleiding, Audio, Video en Media, Belichtingsdienst (1ste etage achtergebouw)

Rekwisietenatelier (2de etage achtergebouw)

Kostuumatelier, Kap & Grime (4de etage achtergebouw)

 

12.15 – 13.15

Ballet- en opera optredens: Het Nationale Ballet, Junior Company, Koor van De Nationale Opera en solisten (zaalprogramma)

 

13.15 – 13.30

Techniekpresentatie (zaalprogramma)

 

13.30 – 13.45

Openbaar changement (zaal)

 

13.45 – 16.00

Open Toneel: interactief (zaal/toneel)

Klankspeeltuin: met Het Balletorkest (zaal/orkestbak)

 

14.00 – 14.15

Zingen bij de Opera - Kinderkoor (Odeonzaal)

 

15.15 – 15.45

Zingen bij de Opera - Kinderkoor (Odeonzaal)